Elevii le-au cerut șoferilor să respecte limita de viteză de 30 km/h în fața instituțiilor de învățământ
Social 18 mai 2022, 20:22 | 1330

Cu doar 30 km/oră! Aceasta este viteza acceptată în preajma școlilor, grădinițelor sau a locurilor de joacă, pe care insistă Inspectoratul Național de Securitate Publică și Automobil Club din Moldova. În cadrul Săptămânii siguranței rutiere, cu genericul ”Străzi în siguranță”, la Liceul ”Ștefan cel Mare” din Chișinău s-a dat o lecție interactivă privind regulile de siguranță în traficul rutier, dar și de acordare a primului ajutor.

Mulți elevi spun că se simt în pericol de fiecare dată când traversează o stradă din Chișinău și cer șoferilor să nu depășească viteza de 30 km/h. ”A fost o lecție foarte utilă”, au declarat adolescenții după lecția dată de inspectorii de patrulare.

Elevii au aplicat în fața instituției numărul 30, amintindu-le conducătorilor auto că aceasta este viteaza acceptată. Directorul Liceului ”Ștefan cel Mare” ne-a spus că astfel de evenimente au un singur mesaj: „Viața are prioritate”.

ANA FRANS, director al Liceului ”Ștefan cel Mare”: "A fost realizată o lecție demonstrativă cu elevii instituției noastre, în cadrul căreia le-a fost reamintite regulile de circulație la trafic și maniera în care trebuie să se comporte un pieton. În urma statisticilor, dar și din experiența instituției noastre, când unii elevi au avut de suferit din cauza nerespectării regulilor de circulație, în zonă a fost construită o nouă trecere, care a redus cu mult aceste incidente și a sporit siguranța elevilor în perimetrul imediat instituției."

Automobil Club Moldova își propune ca în viitorul apropiat limita de viteză în fața tuturor instituțiilor de învățământ, dar și în zonele aglomerate, să fie de 30 km/h.

VERGINIA MANDALAC, coordonator Automobil Club Moldova: "Accidentele rutiere sunt principala cauză de mortalitatea în rândul tinerilor la nivel global. Este vorba de persoanele cu vârstele cuprinse între 14-29 de ani. Este un stimul pentru noi. Avem zece ani de când activăm și ne dorim foarte mult să schimbăm situația."

Polițiștii din toate localitățile au fost instruiți corespunzător și urmează să organizeze astfel de lecții în alte școli.

PAVEL APOSTOL, şef Secţie INSP: "Cu toții cunoaștem că copiii cel mai des participă în circulația rutieră, fie în calitate de pasageri sau pietoni. Totuși, statisticile ne arată ce cel mai des copiii sunt implicați în accident în calitate de pietoni. - Ce sfat aveți pentru șoferii care circulă prin fața instituțiilor de învățământ? - Să fie atenți, să fie ochi și urechi atunci când se află în fața școlilor, să încetinească și să respecte regimul de viteză."

Potrivit statisticilor, de la începutul anului 2022, au fost înregistrate aproape 108 de accidente rutiere în care au fost implicați copii. Patru dintre ei au murit, iar alți 95 au suferit diferite traumatisme.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie