Parlamentul României s-a întrunit pentru a vota hotărârea privind starea de alertă
Externe 20 mai 2020, 21:34 | 1305

Parlamentul României a votat, astăzi, în ședință comună, hotărârea privind instituirea stării de alertă pentru 30 de zile pe întreg teritoriul ţării. Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis a declarat că măsurile de relaxare nu au fost înțelese corect și, dacă urmează al doilea val de infectare, s-ar putea reveni la starea de urgență, cu reguli mult mai dure. Numărul cazurilor de contaminare cu noul coronavirus a început să scadă, dar situația se poate schimba rapid. În funcție de această evoluție va fi luată și decizia în privința sezonului estival.

Printre măsurile care au rămas în vigoare în următoarea lună se numără: purtarea obligatorie a măştilor, interdicţia de a circula în localităţi în grupuri mai mari de trei persoane care nu sunt din aceeaşi familie, anularea mitingurilor şi concertelor, suspendarea zborurilor şi menţinerea mai multor puncte de frontieră închise, dar şi suspendarea cursurilor şcolare.

Potrivit legii, starea de alertă nu poate depăşi 30 de zile, însă, pentru motive temeinice, poate fi prelungită pentru încă o lună. Președintele Klaus Iohannis a avertizat însă că dacă numărul cazurilor de infectare va crește, va reintroduce starea de urgență și se va reveni la carantină.

Președintele a mai spus că „ar fi dramatic” ca eforturile din ultimele luni de a opri răspândirea virusului să fie compromise.

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a spus că, în prezent, numărul cazurilor noi de COVID-19 a început să scadă, însă această tendință poate “oricând” să se schimbe.

În ceea ce priveşte deschiderea sezonului estival, decizia depinde foarte mult de cum va evolua rata îmbolnăvirilor. Până astăzi, în România s-au infectat peste 17 mii de persoane, mai bine de 10 mii s-au vindecat, iar circa 1.100 au murit. 

Opinia ta contează. Comentează!