Peste 300 de şoferi de curse interurbane au protestat în centrul Chişinăului
Social 11 decembrie 2019, 20:54 | 2041

Peste 300 de soferi si-au adus astazi microbuzele si autobuzele in Piata Marii Adunari Nationale. Totodata, in jur de 1.500 de curse interurbane au fost anulate. Transportatorii sunt nemultumiti ca autoritatile tergiverseaza majorarea tarifului de calatorie, pe care o cer de mai multa vreme. Totusi, daca anterior ei insistau pe o crestere de la 48 la 92 de bani pentru un kilometru, acum sunt gata sa accepte si 74-76 de bani pentru un kilometru. Pe de alta parte, oamenii care nu au stiut despre protest au inghetat prin autogari.

În acestă dimineață, am surprins mai mulți oameni care stăteau în Autogara de Sud-Vest din Chișinău în așteptarea unui microbuz sau autobuz. Călătorii cu care am discutat ne-au spus că pensiile sau salariile lor sunt prea mici și nu vor face față unei eventuale scumpiri a biletelor.

Transportatorii amenință însă cu proteste de amploare în caz că nu vor fi auziți de autorități.

Iar expertul în politici economice Veaceslav Ioniță susține că în domeniul transportului public de pasageri sunt multe probleme și evitarea de către autorități a discuțiilor NU le soluționează, ci le aprofundează. În opinia lui Ioniță, majorarea tarifului pentru transportul de persoane este justificată parțial. Asta pentru că precedenta creștere a avut loc în 2014, când s-a ajuns la 48 de bani pe kilometru. În perioada dată, salariul mediu pe economie a crescut însă cu 80 la sută. Tot azi, conducerea Ministerului Economiei și Infrastructurii a avut o ședință cu reprezentanții companiilor specializate în transportul de persoane. Ministrul Anatolie Usatâi a declarat că este deschis pentru un dialog cu toate asociațiile din domeniu. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie