Peter Michalko a vorbit despre cazul „Laundromat”, pe care l-a descris ca un mare eșec pentru justiție
Social 30 octombrie 2020, 20:05 | 1252

Scoaterea de sub învinuire și restabilirea în funcție a cinci din cei 13 judecători implicați în „Laundromat”, este un eșec foarte mare al Republicii Moldova din punctul de vedere al angajamentelor asumate în fața partenerilor internaționali de a reforma justiția. Este declarația șefului Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, și a fost făcută la emisiunea „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

PETER MICHALKO, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova: "Scandal foarte mare, o crimă extraordinar de mare în care am văzut că cei care au participat, membrii justiției, judecătorii care au participat la aceste operațiuni de spălare a banilor extraordinar de mare. Aici este vorba despre crimă mai mare decât frauda bancară. Ei au fost scoși de sub urmărire penală pentru spălarea banilor și reinstalați în funcții. Asta înseamnă că nimeni, după 6 ani de la descoperirea crimei, nu este pedepsit pentru asta."

Mai mult, diplomatul european susține că readucerea controversaților judecători în sistem subminează inclusiv încrederea cetățenilor în justiție.

PETER MICHALKO, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova: "Nu a fost pronunțată nicio sentință și acesta este un eșec foarte mare din punct de vedere al angajamentelor Republicii Moldova privind justiția în fața partenerilor internaționali. Este în același timp un semnal foarte mare negativ pentru societate și justiție. Subminează foarte mult încrederea pe care cetățenii pot s-o aibă în justiție."

Ambasadorul Michalko a reiterat că fenomenele negative care au ruinat justiția și societatea moldovenească „în perioada statului capturat” nu au dispărut.

PETER MICHALKO, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova: "Precum chiar frauda bancară, pentru care tot nimeni nu este în închisoare pentru asta. Ședințele în cazul Șor sunt amânate. Cei care au participat la această crimă sunt eliberați."

Șeful Delegației UE a accentuat că Moldova poate beneficia de sprijin financiar din partea UE doar condiționat - reforme palpabile pe segmentul justiție contra sprijin bugetar. El le-a reamintit oficialilor de la Chișinău că reformele cerute de UE sunt necesare în primul rând pentru bunăstarea cetățenilor.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie