Când ar putea elevii din Chișinău să revină la ore în regim obișnuit
Social 12 aprilie 2021, 17:46 | 957

Elevii din Chișinău vor reveni la regimul obișnuit de studii, față în față, dacă rata de vaccinare în rândul cadrelor didactice va fi de 70 la sută. Până acum s-au vaccinat doar 30 la sută din totalul de învățători. În același timp, mai multe persoane nu s-au prezentat pentru vaccinare anti-COVID-19, deși aveau programare. Primarul Ion Ceban a solicitat, la ședința operativă a serviciilor municipale, crearea unei platforme de înregistrare, astfel încât vaccinurile să fie distribuite celor care vor să se imunizeze.

ION CEBAN, primar de Chișinău: "La Centrul Municipal de Vaccinare de la inaugurare au fost vaccinate peste 2.500 de cadre didactice sau mai bine spus din cele 9.000, mai mult de o pătrime în decurs de ceva mai mult de o săptămână de zile, iar din totalul de cadre didactice avem 30 la sută."

Potrivit primarului, pe 1 septembrie este programată reluarea procesului de învățământ în toate instituțiile școlare. Începând cu 13 aprilie vor fi vaccinați și taxatorii din transportul în comun, anunță autoritățile municipale. Prioritate au în continuare cei din grupurile de risc.

TATIANA BUCEARSCHI, șef Direcție generală asistență socială și sănătate: "Alături de lucrătorii medicali sunt vaccinate persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, persoanele cu comorbidități, persoanele cu vârsta cuprinsă între 18-60 de ani cu comorbidități și cei care prezintă un risc sporit a formelor grave și a deceselor. Și de marți începem vaccinarea taxatorilor."

Potrivit primarului Ceban, două spitale din Chişinău vor reveni în această săptămână la pofilul de bază şi nu vor mai interna pacienţi cu COVID-19.

ION CEBAN, primar de Chișinău: "Planificăm ca din această săptămână să iasă treptat din circuitul COVID - Spitalul Municipal de Ftiziopneumologie, acele practic 150 de paturi, blocul vechi de la maternitate de la Spitalul ”Gheorghe Paladi”, aproximativ 110 paturi, iar în celelalte spitale municipale urmează să diminuăm gradual numărul de paturi și să ajungem la situația obișnuită."

Treptat, vor reveni la activitatea lor de bază şi alte instituţii. Deşi numărul cazurilor de COVID-19 a scăzut semnificativ în ultima perioadă, rămâne ridicat numărul pacienţilor internaţi în secțiile de Terapie Intensivă. Dacă va fi de un nou val de infectări, secţiile COVID ar putea fi reactivate, afirmă autoritățile municipale.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie