Un tânăr de 26 de ani a decedat, după ce s-a infectat cu malarie în Africa de Vest
Social 17 august 2022, 19:31 | 649

Un tânăr de 26 de ani, cetățean al Republicii Moldova, a decedat după ce a dezvoltat malarie. Potrivit unui comunicat emis de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, victima a revenit recent din Africa de Vest, unde era angajat al unei companii de construcții. El s-a aflat în Benin fără a administra tratamentul specific. Ancheta epidemiologică arată că primele semne de boală au apărut pe 6 august.

VERA LUNGU șef Secție supravegherea parazitozelor și malariei, ANSP: "A revenit aparent sănătos. Pe data de 6 au apărut primele simptome de boală: febră, dureri de cap, transpirație abundentă, slăbiciuni. A făcut test la Covid, era negativ. S-a aflat la domiciliu."

Pe parcurs, starea bolnavului s-a agravat și a fost internat la Spitalul „Toma Ciorbă” din Chișinău. În aceeași zi, i-a fost confirmat diagnosticul și a fost transferat în stare critică în Secția terapie intensivă a Institutului de Medicină Urgentă.

Amintim că la sfârșitul lui iulie, un cetățean ucrainean, refugiat în Republica Moldova, a murit infectat de malarie. Bărbatul era angajat la Flota Maritimă din Odesa și, la fel, s-a aflat în Africa de Vest, regiune endemică pentru malarie.

În Republica Moldova, toate cazurile de boală înregistrate au fost de import. În 2019-2021 au fost șapte cazuri.

Malaria este o boală transmisă prin mușcătura țânțarului Anopheles. Boala poate fi prevenită şi tratată. ANSP recomandă ca în cazul unei călătorii spre o zonă endemică prin malarie persoanei să-i fie administrat tratamentului profilactic. Manifestările clinice caracteristice malariei pot apărea la o săptămână din momentul sosirii în ţara endemică şi până la doi ani după părăsirea acesteia. În cazul suspectării primelor simptome ale bolii, precum frisoane, febră, dureri de cap la 10-15 zile de la sosirea într-o țară endemică, persoana trebuie să apeleze imediat după asistența medicală urgentă.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie