La Tiraspol a fost adoptată o declarație ”de pace și neutralitate”
Social 29 iunie 2022, 16:59 | 846

La Tiraspol a fost adoptată o declarație de pace și neutralitate, ca o reacție la afirmațiile recente ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Acesta a avertizat că va răspunde dur la orice atac venit dinspre regiunea transnistrene.

Declarația de la Tiraspol vine la două zile de la vizita președintelui Maia Sandu la Kiev, unde s-a întâlnit cu Volodimr Zelenski. Reporterul Jurnal TV i-a întrebat pe cei doi președinți dacă au semnale despre un potential atac, din regiunea transnistreană, asupra Ucrainei.

DUMITRU GARCALIUC 27.06.22, reporter Jurnal TV: "Aceeași întrebare și domnului Zelenski. Dețineți informații despre un potențial atac din partea Transnistriei? Cum va proceda Ucraina în acest sens? Mulțumesc."

VOLODIMIR ZELENSKI 27.06.22, președintele Ucrainei: "Am vorbit cu doamna președinte despre aceste riscuri. Eu nu aș spune că este o lovitură din partea Transnistriei. Dacă se va întâmpla, cred că va fi o greșeală globală. Noi am primit tot felul de semnale. Cei care se află în regiunea transnistreană, teritoriu ocupat temporar, trebuie să cunoască faptul că nu va fi o lovitură pentru noi, dar o palmă, la care noi vom răspunde cu o adevărată lovitură. Eu cred că noi trebuie să facem tot posibilul ca în regiune să nu existe destabilizări."

În replică, regimul de la Tiraspol cere ca autoritățile de la Chișinău și Kiev să nu permită escaladarea tensiunilor în regiune, iar conducerea Republicii Moldova să „renunțe la orice plan de militarizare”.

Opinia ta contează. Comentează!