Guvernul a aprobat proiectul privind prelungirea stării de urgență cu încă 45 de zile
Social 22 iunie 2022, 15:46 | 709

Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul privind prelungirea stării de urgență în Republica Moldova cu încă 45 de zile. Documentul va fi prezentat Parlamentului care va lua o decizie finală în acest sens. Cel mai probabil, Legislativul va vota prelungirea stării de urgență în ședința plenară de mâine.

Potrivit Raportului prezentat de secretarul de stat al Ministerului de Interne, Daniela Misail-Nichitin, necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de riscurile persistente vizând aprovizionarea cu resurse energetice, situația din domeniul transporturilor, securitatea la frontieră și gestionarea fluxului de refugiați.

DANIELA MISAIL-NICHITIN, secretar de stat al MAI: "Autoritățile statului monitorizează în permanență situația în scopul prevenirii și anticipării efectelor care port amenința securitatea Republicii Moldova, ordinea publică, precum și alte aspecte ale vieții sociale și economice."

Un alt detaliu scos în evidență este că odată cu prelungirea stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale poate interveni prompt, ocolind procedurile obișnuite, pentru asigurarea consumatorilor cu resurse energetice și menținerea securității energetice a statului.

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii: "Atât timp cât Republica Moldova nu are un contract de livrare a energiei electrice pentru o perioadă care să depășească termenii la care noi semnăm acum, de o lună, dar și având un contract de livrare a gazelor cu multe incertitudini din partea Gazprom, evident că ministerul susține această decizie pentru că cel mai important este să ne asigurăm că cetățenii, economia, în continuare vor avea acces la resurse energetice neîntrerupt."

În cadrul ședinței Guvernului, premierul Natalia Gavrilița a reiterat că ”ne aștepată o toamnă complicată din cauza războiului din Ucraina și în special a problemelor de logistică”. Iar președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat într-o emisiune televizată că starea de urgență trebuie prelungită din cauza incertitudinii generate de războiul din Ucraina. El a mai menționat că starea de urgență facilitează negocierile directe a contractelor de furnizare a energiei electrice. Potrivit lui Grosu, Natalia Gavrilița urmează să vină joi în Parlament să solicite prelungirea stării de urgență.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie