Unii transportatori sunt nemulțumiți de soluțiile ministrului Spânu și spun că vor continua protestele
Social 21 ianuarie 2022, 19:59 | 1091

Unii transportatori se opun propunerilor Ministerului Infrastructurii vizând felul în care autoritatea intenționează să reglementeze tarifele la călătoria în transportul național și internațional de la 1 martie 2022. Mai exact, transportatorii sunt contra intenției ministerului de a pune reglementarea unor tarife pe seama autorităților locale și amenință că vor continua să protesteze. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă de președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa.

Potrivit lui Oleg Alexa, proiectul ministerului va complica procesul de implementare. Mai mult, el susține că formulările din documentul ministerului sunt neclare.

OLEG ALEXA, directorul APOTA: "În primul rând, din proiect vedem că ministrul încearcă să transfere responsabilitatea pentru creșterea tarifului de la minister la organele publice locale. La fel, în proiectul lor nu este indicat clar că transportatorul va putea aplica un tarif mai mare de 60 de bani cu condiția că va aduce acceptul Consiliului localității pentru care a fost deschisă ruta. Nu este corectă formularea și va îngreuna procesul de implementare."

Alexa mai spune că prevederile proiectului vin în contradicție cu legislația.

OLEG ALEXA, directorul APOTA: "Codul transportului rutier actual prevede foarte clar că Ministerul calculează și aplică tariful pentru serviciile de transport și serviciile de autogară. Ministerul nostru, timp de jumătate de an oferă ba un calcul, ba altul. Acum imaginați-vă primăriile fiecărui sat, ei ce au specialiști în transport? Da, ministrul recunoaște că vrea să crească tariful, dar dumnealui nu vrea să pună semnătura."

Pe final de zi, ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook.

REACȚIA MINISTRULUI INFRASTRUCTURII ȘI DEZVOLTĂRII REGIONALE: "Unul din cei care a participat la conferința de presă de azi a venit cu acuzații față de ministerul pe care îl conduc. Tot el acum zece zile mi-a expediat o cererea prin care solicită reducerea tarifului pentru călătorie din cauza sporirii fluxului de călători. În schimb, în conferința de presă solicită creșterea tarifului. Mă adresez transportatorilor de bună credință: împreună vom găsi soluții corecte, în interesul oamenilor și a industriei."

Recent, Ministerul Infrastructurii a propus ca pentru categoria II de confort tariful în transportul internațional regulat să fie majorat de la 60 la 70 de bani pe kilometru per pasager. Pentru prima categorie de confort, tariful ar urma să crească de la 70 la 80 de bani. Ministerul propune pentru transportul suburban un preț de 90 de bani și un leu. Tariful pentru prima categorie de confort va putea fi aplicat doar după obținerea unui certificat de clasificare

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie