FMI: ”Produsul Intern Brut al Republicii Moldova este de așteptat să stagneze în 2022”
Social 15 august 2022, 19:54 | 2416

Până la finele anului curent, ne așteaptă o stagnare a activității economice, după ce în primul trimestru economia Republicii Moldova a înregistrat o ușoară creștere, de 1,1 la sută. Este noua prognoză a Fondului Monetar Internațional privind evoluția Produsului Intern Brut în Republica Moldova. Conform unui comunicat remis de FMI, misiunea organizației a ajuns la un acord cu autoritățile de la Chișinău privind finalizarea primei evaluări a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare și prin Mecanismul de finanțare extinsă.

Acordul Fondului Monetar Internațional cu Republica Moldova se preconizează a fi aprobat de Consiliul de directori executivi al FMI în luna septembrie. După ședința Consiliului, țara noastră va putea accesa circa 27 de milioane dolari. Astfel, suma totală a debursărilor efectuate în cadrul programului se va ridica la 245 de milioane de dolari. Totuși, FMI notează că războiul din Ucraina continuă să afecteze semnificativ economia Republicii Moldova - pentru anul curent se prognozează o stagnare a PIB-ului real.

COMUNICATUL FMI: "Impactul negativ al înrăutățirii perspectivelor economice globale, ruperii lanțurilor de aprovizionare și creșterii costurilor de producție este aprofundat de impactul secetei asupra producției agricole. Creșterea inflației s-a accelerat rapid din cauza creșterii prețurilor resurselor energetice și produselor alimentare, iar cursul de schimb s-a depreciat din cauza condițiilor extrem de complicate de pe piață. Faptul că băncile sunt bine capitalizate și profitabile a permis parcurgerea crizei curente într-o manieră satisfăcătoare."

Misiunea Fondului Monetar Internațional a mai atras atenția că bugetul pentru anul curent urmează a fi rectificat. Mai exact, rectificarea bugetului urmează să prevadă un volum adecvat de alocări suplimentare necesare pentru a proteja categoriile vulnerabile ale populației de impactul creșterii prețurilor la resursele energetice și produsele alimentare.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie