Tensiune în întreaga lume
Externe 12 aprilie 2018, 17:26 | 13022

Lumea întreagă s-a încordat după avertismentele lansate ieri de către Donald Trump către Rusia, privind un eventual atac cu rachete împotriva regimului de la Damasc. Liderii ţărilor occidentale, aliați ai Statelor Unite, deliberează privind o eventuală intervenție militară comună. Submarinele britanice au primit ordin să se apropie de Siria la o distanţă care să permită lansarea de rachete asupra acestei ţări. Atacul ar putea începe joi noaptea.

În urma războiului în declarații între SUA și Rusia, organizaţia neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a relatat că forţele aeriene ale Siriei au fost mutate de la mai multe baze şi că mai multe aeroporturi militare au fost evacuate. În contextul unui eventual atac în orice clipă în Siria, organizația europeană pentru siguranța zborurilor a cerut companiilor aeriene să evite această zonă pentru următoarele 72 de ore. Asta în timp ce Rusia a desfășurat efective de poliție militară în orașul sirian Douma, vizat de un atac chimic, soldat cu decesul a peste 40 de civili. Potrivit Casei Albe, Donald Trump analizează măsurile de răspuns în fața atacului, pe care îl atribuie regimului de la Damasc și Rusiei. Întrebată cu privire la eventualele lovituri americane în Siria, Casa Albă s-a limitat să afirme că, deocamdată, nu a fost luată o decizie finală și că discuţiile sunt în curs de desfăşurare.

Trump a avut o conversație cu omologul său turc, în contextul în care SUA au baze militare în Turcia. Cei doi lideri au convenit să rămână în contact strâns. Astăzi, Consiliul Securităţii Naţionale din Statele Unite urmează să se întrunească într-o ședință, unde se va decide ce măsuri vor fi luate în acest caz.

O intervenție militară a Statelor Unite în Siria va avea sprijinul aliaților săi europeni. Premierul britanic Theresa May a ordonat submarinelor Regatului Unit să ajungă în raza de acțiune, care să permită lansarea unor rachete asupra armatei regimului lui Bashar al-Assad din Siria. May a convocat pentru astăzi o şedinţă extraordinară a cabinetului de la Londra, pentru a-i informa pe miniştri despre o eventuală intervenție militară în Siria. În replică, președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că starea relațiilor internaționale este îngrijorătoare.

În schimb, secretarul general al ONU a avertizat că este important ca situaţia să nu scape de sub control. Precizăm că tensiunile dintre Statele Unite și Rusia au luat amploare după ce ieri, președintele Donald Trump a scris pe o rețea de socializare prin care avertiza Rusia, printre altele, să se pregătească de atacuri americane cu rachete împotriva regimului Assad. La rândul său, Kremlinul a declarat că nu participă la „twitto-diplomaţie” şi că susţine abordările serioase. Avertismentele lui Trump au fost făcute în contextul în care anterior, Moscova a precizat că va intercepta și doborî orice rachetă pe care americanii o vor trimite în Siria.

Opinia ta contează. Comentează!