În RM, peste 10 la sută din populația adultă are un nivel mai mic de activitate fizică decât cel recomandat de OMS
Social 10 mai 2021, 19:43 | 1092

Astăzi în toată lumea este marcată Ziua Mondială a Mișcării pentru Sănătate, iar medicii recomandă acum, în pandemie, mai mult ca niciodată să facem multă mișcare. Estimările globale actuale arată că unul din patru adulți și 81% dintre adolescenți nu fac suficientă activitate fizică. În Republica Moldova, peste 10 la sută din populația adultă are un nivel mai mic de activitate fizică, decât cel recomandat de Organizația Mondială a Sănătății.

Într-un moment în care mulți oameni se află acasă din cauza restricțiilor impuse de pandemia COVID-19, noile linii directoare trasate de OMS privind activitatea fizică subliniază că toată lumea, de toate vârstele și cu diferite abilități poate fi activă din punct de vedere fizic și că fiecare tip de mișcare contează.

VICTOR UNGUREANU, șeful Secției Chirurgie Spinală a Institutului de Medicină Urgentă: "Dacă consumăm mai mult decât cheltuim devenim obezi, dacă nu ne mișcăm avem autrofie musculară. Sunt două probleme foarte importante pentru sănătatea noastră, este obezitatea și mușchii mai slabi. Pentru prevenirea obezității sunt două variante sau cheltuim mai mult decât consumăm sau nu consumăm nimic. Închidem frigiderul punem lăcata și atât."

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în Republica Moldova, peste 10 la sută din populația adultă are un nivel mai mic de activitate fizică, decât cel recomandat de OMS, mai exact cel puțin 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată sau echivalentul acesteia pe săptămână. Ponderea adolescenților care au practicat regulat activitățile fizice în anul 2018 a fost de doar 14%, în descreștere față de anul 2014, în care această proporție a fost de 23%.

VICTOR UNGUREANU, șeful Secției Chirurgie Spinală a Institutului de Medicină Urgentă: "Cea mai bună variantă este să cheltuim mai multă energie decât consumăm. Putem practica sport, nu vorbim de sport de performanță pentru fiecare din noi, dar un sport acolo, o mișcare simplă. Am ieșit ieri cu doi copii și m-am plimbat în jurul lacului vreo două, trei cercuri. Cred că la moment măcar asta este ok, dacă puteți practica sport de performanță este și mai bine."

Anual, pe data de 10 mai statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății sunt încurajate să promoveze activitatea fizică în cadrul Zilei Mondiale a Mișcării pentru Sănătate. Pentru prima dată evenimentul a fost marcat în anul 2002 la inițiativa OMS.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie