Studenții de la Universitatea de Stat s-au adunat dimineața în holul instituției pentru a dona sânge
Social 7 decembrie 2022, 17:49 | 522

Mai mulți studenți ai Universității de Stat au răspuns astăzi la apelul medicilor și au făcut un lucru demn de toată lauda. Tinerii au participat la Campania de donare a sângelui, inițiată de Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui. Aceasta se va desfășura până la finele lunii curente. Universitatea de Stat din Moldova participă la astfel de evenimente al șaselea an consecutiv.

Este o faptă bună și un astfel de efort merită pentru a salva alte vieți, susțin tinerii.

Reprezentanții USM cred că în acest an, donatori vor fi mai mulți.

DANIELA DUB, specialist Departamentul social, USM: "Studenți sunt informați, sunt curajoși. Administrația universității a avut grijă ca fiecare decan, profesor să informeze studenții, fiindcă asta este important. Nu tot timpul oamenii pot să doneze bani, iar dacă în spitale nu este sânge, cu bani ce mai procuri atunci."

Pentru ca studenții să poată dona sânge, ei trebuie să cunoască mai multe reguli, spun medicii.

DIANA BEJENARI, medic: "Dacă are între 18 și 60 de ani, dacă se simte sănătos în această perioadă, dacă nu are boli infecțioase cum ar fi hepatita, tuberculoza, bolile sexual transmisibile."

În prezent, la Universitatea de Stat din Moldova sunt 11 mii 179 de studenți.

Sângele donatorilor este testat pentru prezența unor microorganisme patogene și se determină grupa de sânge a individului. Daca există suspiciunea că sângele ar putea fi infectat, acesta este aruncat. Marea majoritate a sângelui, care trece de aceste teste, este fracționat în eritrocite, plasma și trombocite, înainte de a fi folosit. Foarte puțin sânge integral este folosit pentru transfuzii. Sângele și componentele lui pot fi păstrate pentru o perioada limitată și apoi se aruncă. De aceea, băncile de sânge sunt într-o continuă campanie de recrutare a donatorilor și încurajează participarea acestora. Potrivit ultimelor date statistice, anual, peste 60 de mii de donatori voluntari din Republica Moldova participă la activitățile de donare a sângelui și a componentelor sanguine.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie