Image-Description
Maia Sandu: „PD creează impedimente enorme pentru partidele care sunt finanţate transparent; E un abuz dramatic”
Politic 30 octombrie 2018, 16:20 | 1756

Partidul Democrat creează impedimente enorme pentru partidele politice care sunt finanţate corect şi transparent. După votarea unui amendament propus de un deputat PD, finanţarea formaţiunile politice riscă să fie blocată timp de o lună, spune conducerea PAS, care califică modificarea legislativă drept un abuz grav.

„Este un nou abuz care este dramatic. Dacă nu se vor întreprinde măsuri pentru a corecta acest abuz, la modul practic, atunci, de la 1 decembrie 2018 până pe 1 ianuarie 2019, activitatea partidelor, care sunt finanţate corect şi legal, va fi paralizată”, a declarat Maia Sandu, liderul PAS, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Legislaţia proastă adoptată de actualul regim creează un iminent de blocare a activităţii financiare a partidelor politice la începutul campaniei electorale. PD ne-a obişnuit cu legi proaste, cu încălcarea lor, atunci când vorbim despre finanţarea partidelor. Ştim cum PD a aduna milioane, depășind limita donaţiilor. Ştim că nicio instituţie nu a vrut să ia atitudine, să sancţioneze PD. Ştim că despre faptul că PD îşi finanţează activitatea netransparent, obligând membrii şi alţi oameni să semneze în dreptul unor donaţii care nu au fost făcute ”, a adăugat Maia Sandu.

Juristul formaţiunii, membru în Biroul Permanent al PAS, Sergiu Litvinenco, a menţionat că la originea problemei stă amendamentul deputatului PD Angel Agachi propus la legea privind sistemul mixt.

„Amendamentul, care a fost acceptat şi votat, prevede că atunci când începe perioada electorală, partidele politice nu vor putea accepta donaţii pe contul lor, ci doar în contul fondului electoral deschis pentru alegeri. Problema e că perioada electorală începe pe 1 decembrie 2018, dar contul fondului electoral poate fi deschis doar odată cu înregistrarea partidului în calitate de concurent electoral”, a explicat Sergiu Litvinenco.

Maia Sandu a anunţat că în context va expedia o scrisoare către CEC, prin care va cere remedierea problemei.

Opinia ta contează. Comentează!