Pe insula Creta, din banii furați
Politic 22 octombrie 2018, 16:20 | 4481

Înainte de a se odihni pe Coasta de Azur, cheltuind banii sustrași din sistemul bancar, Ilan Șor și-a dus familia și amicii pe o peninsulă privată din Grecia. În cadrul celei din urmă investigații a Jurnal TV au fost prezentate rulajele bancare, care ne arată că și de această dată, Șor s-a distrat din credite frauduloase.

În iunie 2014, Ilan Șor s-a odihnit o săptămână pe insula Creta, într-o stațiune de lux. Familia acestuia s-a bucurat de compania unor amicii, care le-au fost alături și în alte călătorii, precum creatorul de modă din Rusia, Valentin Iudașkin, și soția sa. În fotografiile postate pe internet de către membrii grupului apare și modelul Olesea Kojin-Bosloveak, soția ex-consilierului de la Kremlin, Vladimir Kojin. Grupul a închiriat cel puțin două dintre cele mai scumpe vile din stațiune, opțiuni exclusiviste. De pildă, această vilă, cu o suprafață de peste 300 de metri pătrați, cu grădină privată și piscină. Anume aici apare într-o fotografie Ilan Șor, împreună cu soția și fiica sa.

Cazarea în această vilă costă, în luna iunie, 10 mii de euro pe noapte. Dar este posibilă o reducere, în cazul unei rezervări. A doua vilă, din care soția lui Șor și amici familiei au postat fotografii, ține și ea pasul la capitolul lux și exclusivism. Ba chiar o depășește pe prima. Vila dispune de trei grădini cu vedere la mare, care pot găzdui evenimente cu până la 80 de invitați. În afară de patru dormitoare, are două piscine interioare și una exterioară, sală de fitness, baie turcească, pat de masaj, un living mare cu pian și șemineu. Această opțiune de cazare are un preț standard de 15 mii de euro pe noapte, în luna iunie. Însă, ca și în primul caz, dacă rezervarea se face cu mult timp înainte, este posibilă o reducere.

Odată terminată călătoria în Grecia, una dintre firmele lui Ilan Șor, implicată în furtul miliardului, cunoscută deja telespectatorilor noștri, Hezburg LLP, a făcut două transferuri către o companie grecească afiliată stațiunii de lux, în care s-a cazat familia fostului bancher și amicii. Datorită extraselor de pe conturile mai multor companii implicate în furtul din bănci poate fi stabilită calea parcursă de bani. Cele 108 mii de euro cheltuite de Șor în Grecia, în iunie 2014, prin intermediul firmei Hezburg, au provenit din credite acordate de Banca de Economii.

Am mers la Orhei să cerem o reacție de la Șor, însă și de această dată, reporterul a fost nevoit să alerge din urma lui, ca să-i pună vreo întrebare. În loc să primească răspunsuri, jurnalista a fost îmbrâncită de bodyguarzii lui Șor.

Echipa de filmare s-a văzut înconjurată de trei agenți de securitate - doi din paza personală a lui Șor și altul - angajat al Primăriei Orhei, care i-au împiedicat pe jurnaliști să intre în Primărie. Absurditatea situației a degenerat până la aceea că ușa instituției publice a fost blocată de către femeia de serviciu.

Între timp, reporterul a solicitat intervenția poliției. Până la urmă, după ce unul dintre bodyguarzii lui Șor i-a făcut semn angajatului din paza primăriei că acesta poate intra, el a putut păși în instituția publică. Totuși, unul dintre bodyguarzii lui Șor a avertizat-o pe jurnalistă că a scăpat ușor, dar putea să o pățească rău.

În luna august 2014, când s-a produs jaful bancar, Ilan Șor s-a odihnit cu familia și amicii săi pe Coasta de Azur din banii furați de la Banca de Economii. Numai pentru închirierea unei vile, Șor a achitat 430 de mii de euro. Alte 230 de mii de euro au fost cheltuite pentru închirierea unui iaht și a unei mașini de lux.

Opinia ta contează. Comentează!