Locuitorii satului Lucăceni se plâng că trăiesc zile grele pentru că ar fi fost uitați de autorități
Social 9 septembrie 2020, 12:24 | 2443

Cu greu pot să iasă din satul lor, întrucât transportul public ajunge tare rar, iar o asistentă medicală îi vizitează doar de două-trei ori pe săptămână. Grădiniță și școală nu au, sector de poliție - la fel, iar cea mai mare problemă este lipsa apei potabile. Astfel își duc zilele oamenii din Lucăceni, raionul Fălești. În sat au mai rămas vreo sută de locuitori și cei mai mulți sunt în vârstă. Tinerii au fugit din cauza noianului de greutăți cu care se confruntă localnicii.

Că localnicii o duc greu se vede chiar de la intrarea în sat. Până și lătratul de câine se aude rar.

Cum înaintezi în localitate, ești învăluit de praful de la prundișul de pe drum.

Dacă transportul public nu a venit, localnicii nu mai văd centrul raional. Microbuzul ar trebui să ajungă în sat de trei ori pe săptămână: marți, joi și duminică, însă orarul nu este respectat.

Greutățile se țin lanț.

VERA GALIȚ, asistentă medicală în satul Lucăceni, raionul Fălești: "-Câte zile pe săptămână veniți aici? - Trei, pentru că sunt pe jumătate de salariu. Populația este puțină...- Aveți medicamente? - Avem doar de urgență. Să vindem ni s-a interzis. Așa este ordinul de sus, de la minister. Noi nu suntem de vină...- Ce faceți în caz de urgență? - Chemăm salvarea...- Putem spune că oamenii sunt uitați? - Da, pentru că dacă ar fi medic în toată ziua ar fi mai bine. Și proceduri am putea face în toată ziua."

Bătrânii sunt locuitorii de bază ai satului.

IULIA PLEȘCA, asistent social în satul Lucăceni, raionul Fălești: "Majoritatea în sat sunt mai mulți bătrâni. Avem puțini tineri. Școli nu sunt, de lucru nu este. - Aveț telefon mobil? - Nu, pentru că nu prinde aici telefonul. Acasă avem fix. Chiar dacă avem, nu îl folosim. Unica sursă de a lua legătura cu rudele este telefonul staționar...S-a întâmplat când cablurile au fost rupte din cauza vântului, a ploii și se întâmplă când rămânem fără nici o legătură cu copiii, rudele."

Cea mai mare problemă în Lucăceni este lipsa apei bune de băut.

Dacă nu ajung în centrul raional, se aprovizionează cu puținul de la singurul magazin din sat. Una peste alta, probleme s-au adunat cu duiumul.

ELENA REVENCOprimarul comunei Horești, raionul Fălești: "Cu microbuzul voi încerca să vorbesc repetat cu agentul economic dacă este de acord să vină, pentru că asta este unica soluție. - Primăria nu poate asigura transportarea oamenilor? - Nu...- Oamenii spun că s-au adunat aceste probleme, pentru că autoritățile i-au uitat. - Nu i-am uitat nici o zi și nu îi uit niciodată. Noi am rezolvat ce a stat în puterile noastre, chiar și cu apa. - Atunci de unde s-au adunat atâtea probleme? - Problema cea mare este că nu avem finanțare."

Satul Lucăceni face parte din comuna Horești. Oficial, Lucăceniul are aproximativ 200 de locuitori, dar, de fapt, în sat au mai rămas în jur de 100 de oameni.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie