Într-o sală de clasă din școala din Dereneu sunt afișate drapelul, stema și imnul Federației Ruse
Social 30 ianuarie 2023, 17:46 | 3972

Condamnă războiul din Ucraina, dar păstrează la loc de cinste simbolurile țării-agresor. Se întâmplă în școala din satul Dereneu, raionul Călărași. Într-o sală de clasă sunt afișate drapelul, stema și imnul Federației Ruse. Directorul și profesorii afirmă că aceste lucruri sunt necesare pentru a-i educa pe copii. ”Simbolurile reprezintă limba pe care o studiem în școală”, afirmă dascălii instituției cu predare în limba română.

Directorul gimnaziului din satul Dereneu ne-a explicat că simbolurile Federației Ruse sunt necesare în școală pentru că elevii învață și limba rusă.

NINA DOROȘ, directorul gimnaziului din s. Dereneu: "-Demult e acolo? -Păi e clasa limbii ruse! Limba rusă! -Iar la limba engleză, la limba franceză? -Păi Doamna așa a pus, ca să arate la copii, că avea lecții anume la limba rusă. -Pe dvs nu v-a deranjat în situația în care noi avem un război la hotar. -Asta este, dar în planul-cadru este limba rusă ca disciplină! -Nicăieri nu scrie că trebuie să afișăm drapelul Rusiei și toate simbolurile. -Acuși v-o prezint pe doamna profesoară de limbă rusă. Dumneaei o să explice."

Profesoara de limbă și literatură rusă a fost de acord să discute cu noi, dar a cerut să nu-i arătăm fața.

Șefa Direcției învățământ Călărași, care, potrivit profesoarei, i-ar fi recomandat să pună pe perete simbolurile Rusiei, a refuzat să comenteze situația. Iar programul școlar, care să oblige profesorii să afișeze simbolurile unei alte țări, așa și nu ne-a fost demonstrat. Noi am verificat programul online. Nu am găsit nicio astfel de indicație. La una din lecții se învață doar simbolurile de stat ale Republicii Moldova. Chiar din prima lecție, în program este pus accentul exclusiv pe studierea limbii ruse și a formulelor utilizate în convorbiri.

Am rugat să vedem clasa unde au loc orele de limbă rusă.

Dar imediat ce am urcat în sala de clasă, profesorii i-au trimis pe copiii în hol și au făcut spectacol, strigând că e o provocare ce se întâmplă.

Totuși, mai târziu, profesoara de limbă rusă a recunoscut că imnul Rusiei nu este obligatoriu pentru a fi învățat și nu a putut explica de ce acesta, alături de drapel și stemă, este afișat pe perete, la vedere.

Profesorii au continuat să afirme că au afișat simbolurile Federației Ruse în strictă conformitate cu actele normative care există în domeniul predării. Reporterul Jurnal TV a discutat cu mai mulți directori și profesori de limbă rusă din alte școli. Toți ne-au confirmat că afișarea simbolurilor de stat ale oricărei altei țări nu este obligatorie și niciun fel de recomandări în acest sens nu există.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie