Chișinăul nu cunoaște planul concernului Gazprom în ceea ce privește aprovizionarea cu gaz a Republicii Moldova
Social 30 septembrie 2022, 17:28 | 700

Republica Moldova are gaz depozitat doar pentru câteva săptămâni, a declarat astăzi președintele Maia Sandu. Gazprom nu a dat până acum un răspuns autorităților de la Chișinău privind continuarea furnizării de gaze naturale, după 1 octombrie. Dacă Gazprom va decide de la miezul nopții să sisteze livrarea gazelor către Republica Moldova, acest lucru va însemna că Moscova nu dorește să ne vândă gaz la un preț mai mic, a subliniat Maia Sandu într-o conferință de presă, alături de comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn. Acesta a promis că Uniunea Europeană va asigura volumul de gaz necesar, la un preț rezonabil pentru Republica Moldova.

Autoritățile de la Chișinău nu cunosc care este planul concernului rus Gazprom în ceea ce privește aprovizionarea cu gaz a Republicii Moldova, începând cu 1 octombrie.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Avem rezerve de gaze pentru o anumită perioadă, nu foarte mare, dar cel puțin pentru câteva săptămâni și în cazul în care Gazprom va decide să deconecteze Republica Moldova în contradicție cu contractul său, cu angajamentele pe care le are în contract, vom consuma aceste rezerve și ulterior, Guvernul va pune în aplicare celelalte planuri de achiziție de gaze din alte surse. Nu știm cum va proceda Gazprom, chiar dacă au rămas ore numărate până pe 1 octombrie."

Comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn a declarat că dacă Gazpromul va decide să sisteze livrarea de gaze, începând cu 1 octombrie, autoritățile europene vor face tot ce să le stă în puteri pentru a ajuta Republica Moldova.

JOHANNES HAHN, comisarul european pentru buget și administrație: "Noi am văzut că Rusia nu-și onorează niciun fel de obligații, nu-și respectă angajamentele. Noi vom face totul ce ne stă în puteri și asta a fost una dintre temele de discuții - să vedem cu adevărat cum ar putea Republica Moldova să beneficieze, în această situație, de volumul necesar de gaz la un preț rezonabil."

Dacă Gazprom va respecta contractul semnat cu Moldovagaz anul trecut, potrivit noii formule de calcul, care intră în vigoare pe 1 octombrie, Republica Moldova urmează să plătească 1050 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz. Pe de altă parte, unii experți atrag atenția că Gazprom nu a rezervat capacități pentru transportul gazelor naturale necesare pentru luna octombrie. Potrivit lor, concernul rus fie ne va sista complet livrările de gaze naturale, fie va reduce volumele. Între timp, ”Moldovagaz” anunță că și-a îndeplinit integral obligațiile de plată față de Gazprom și a transferat către gigantul rus partea restantă a avansului pentru luna septembrie curent, peste 23 de milioane dolari.

Opinia ta contează. Comentează!