Mai multe produse de pe rafturile magazielor conțin o cantitate de grăsimi trans de trei sau patru ori mai mare decât norma adminisbilă
Social 8 decembrie 2022, 19:28 | 3222

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor dă alarma: multe produse care au ajuns în vânzare conțin o cantitate de grăsimi trans de trei sau chiar patru ori mai mare decât norma admisibilă! Potrivit autorității, au fost prelevate probe de la 20 de tipuri de dulciuri, produse aici sau importate. Experții spun că grăsimile trans au efecte devastatoare asupra organismului uman.

RADU MUSTEAȚĂ, director ANSA: "Am efectuat primele analize asupra conținutului de acizi grași trans în produsele alimentare din Republica Moldova. S-a constatat că o mare parte din ele nu corespund reglementărilor europene. Respectiv, avem nevoie cât mai urgent ca să fie reglementat cadrul legal."

Rezultatele de laborator au arătat că 15% din produse au conținut de grăsimi trans mai mare de 2 grame, aceasta fiind norma admisă în Uniunea Europeană.

RADU MUSTEAȚĂ, director ANSA: "Principalele produse care prezintă risc sunt cele produse în care se utilizează grăsimi hidrogenate sau parțial hidrogenate. Aici vorbim despre biscuiți, napolitane și alte produse. Noi am prelevat napolitane și biscuiți la prima etapă și au fost depistate depășiri."

Acizii grași trans sunt foarte periculoși, pentru că pot cauza diferite boli cardiovasculare, afirmă reprezentanții Ministerului Sănătății.

SVETLANA NICOLAESCU, secretar de stat al Ministerului Sănătății: "Vorbim aici de infarct acut de miocard, de accidente vasculare cerebrale, pe care le înregistrăm în continuare. Cu regret, aceste cazuri se soldează cu deces."

Studiul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor a fost realizat în cadrul unui atelier de bune practici și schimb de experiență în domeniul reglementării cantităților de grăsimi trans în produsele alimentare și dezvoltării sistemului național de control în acest domeniu. Potrivit Agenției, pentru produse neconforme agenții economici pot primi amenzi de până la 20 de mii de lei.

Alimentele în care se pot găsi asemenea acizi grași trans includ mesele semi-preparate, grăsime pentru prăjit de uz industrial, margarină utilizată în patiserie, produse de panificație preambalate, prăjituri, biscuiți, napolitane, popcorn pentru microunde, alimente prăjite ori sosuri. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că efectele adverse ale acizilor grași trans asupra sănătății sunt de-a dreptul copleșitoare și recomandă reducerea acestor acizi nesaturați la mai puțin de 1% din aportul zilnic de energie.

Unii oameni de știință cred că structura chimică a grăsimilor trans afectează celulele creierului și perturbă sistemele normale de mesagerie, care contribuie la dislexie și hiperactivitate în cazul copiilor. De asemenea, se consideră că excesul de grăsimi trans pot afecta dezvoltarea fătului.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie