Nistor Grozav, fostul viceprimar al Capitalei, a fost audiat în această dimineață de procurori
Social 20 septembrie 2019, 18:03 | 1240

Fostul viceprimar de Chișinău Nistor Grozavu a ajuns pe mâna anchetatorilor. El are calitate de învinuit într-un dosar pornit pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Procurorii vorbesc despre înstrăinarea ilegală a unor terenuri de construcții în Chișinău. Grozavu a fost reținut pentru 72 de ore, dar la scurt timp, a fost eliberat.

Potrivit unui comunicat emis de Procuratura Generală, în cadrul aceluiași dosar au fost audiate mai multe persoane bănuite de escrocherie, falsificarea probelor și exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu. Acestea sunt persoane angajate în întreprinderi municipale, în Primăria Chișinău. Fostul viceprimar și un angajat al Direcției generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare a Primăriei au fost reținuți pentru 72 de ore, însă după audieri au fost eliberați.

Dacă vor fi găsiți vinovați, cei vizați în cauzele penale riscă pedepse cu închisoarea de până la 10 ani. Precizăm că urmărirea penală are loc în legătură cu informațiile difuzate de Procuratura Generală pe 9 septembrie, când a anunțat despre efectuarea a 21 de percheziții și pornirea a trei cauze penale pe faptul creării unei scheme infracționale de obținere ilegală a unor terenuri care aparţin Primăriei municipiului Chișinău. În cadrul acțiunilor operative, au fost documentați 10 foști și actuali funcționari, persoane fizice și juridice. Astfel, în urma măsurilor speciale de investigații și acțiunilor de urmărire penală desfășurate, s-a stabilit că bănuiţii ar fi constituit o schemă prin care au comis tentativa de înstrăinare a unor loturi de pământ. Perchezițiile au fost efectuate în birourile de serviciu, în automobilele și la domiciliile persoanelor vizate, pentru a ridica probe relevante pentru cauză. Numele lui Nistor Grozavu nu este pentru prima oară când figurează în scandaluri vizate de administrația publică locală din Chișinău. Cel mai cunoscut este legat de licitația privind parcările cu plată. În ziua de 25 aprilie 2017, CNA a efectuat percheziții la domiciliul acestuia. Ulterior, el a fost reținut pentru o perioadă în acest dosar, alături de fostul șef al Direcției Transport Public și Căi de Comunicații, Igor Gamrețchi, dar a fost eliberat după ce s-a constatat că acesta ar fi primit indicații de la Dorin Chirtoacă, care pe atunci era președinte al Comisiei de selectare a companiilor. Ulterior, Grozavu a revenit în funcția de viceprimar, iar în ziua de 4 iulie curent, 36 de consilieri municipali au votat pentru demiterea acestuia. 

Opinia ta contează. Comentează!