De la începutul anului 13 copii s-au înecat în bazinele acvatice
Social 21 august 2020, 19:35 | 1094

13 copii s-au înecat în bazinele acvatice, de la începutul anului și până acum. Numărul este în creștere față de perioada similară a anul trecut, când s-au înregistrat 11 înecuri în rândul minorilor.

Salvatorii spun că de cele mai multe ori, de vină sunt părinții, care lasă copiii nesupravegheați. Pentru a preveni tragediile, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă își continuă campania de informare a cetățenilor. Aceștia au desfășurat astăzi pe lacul „Valea Morilor” din Chișinău aplicații demonstrative, prin care au prezentat oamenilor primele acțiuni de ajutor în caz de înec. Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, de la începutul anului curent, în bazinele acvatice din Republica Moldova și-au pierdut viața 73 de persoane.

Salvatorii spun că imediat ce o persoană este scoasă din apă, contează fiecare secundă. Dacă primul ajutor este acordat corect, atunci putem salva o viață.

De la începutul anului, s-au înregistrat 13 înecuri în rândul minorilor, comparativ cu 11 - anul trecut. Doar în ultimele zile, patru copii au fost înghițiți de ape. În satul Șișcani, raionul Nisporeni, doi frați, de 6 și 8 ani, s-au înecat într-un iaz din localitate. O altă nenorocire s-a produs în satul Coșnița, raionul Dubăsari, unde alți doi frați, de 8 și 10 ani, au fost înghițiți de apele râului Nistru.

DUMITRU VIERU, căpitan al serviciului intern IGSU: ''În ambele cazuri, părinții au lăsat copii nesupravegheați, iar unul dintre frați, în ambele cazuri, a dorit să ajute pe celălalt frate, ceea ce a dus la o situație fatală pentru ambii.'"

SERGIU PASCARU, scafandru: ''Situația dată este foarte grea și emoțională pentru noi, deoarece noi deja scoatem cadavrele și trebuie să le dăm rudelor. E o situație foarte grea. De aceea, vreau să vin cu o rugăminte către populația noastră, către cetățenii noștri: să plece la scăldat numai în locurile autorizate!''

Sergiu Pascaru spune că din cauza apelor murdare din bazinele acvatice, uneori e nevoie de câteva zile pentru a recupera corpurile neînsuflețite ale victimelor. Salvatorii îi îndeamnă pe adulți să-și supravegheze copiii în preajma râurilor și a lacurilor. De asemenea, adulții trebuie să renunțe la consumul băuturilor alcoolice înainte de a intra în apă. În cazul apariției unei eventuale situații de risc, oamenii trebuie să sune la 112.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie