Preşedintele conservator al Poloniei a câştigat al doilea tur al scrutinului
Externe 14 iulie 2020, 00:27 | 682

Preşedintele conservator al Poloniei Andrzej Duda a câştigat al doilea tur al alegerilor prezidenţiale de duminică, potrivit rezultatelor oficiale cvasi-complete transmise luni de comisia electorală, relatează AFP. Duda a obţinut 51,2 la sută din sufragii. Rivalul său, primarul liberal al Varşoviei, Rafal Trzaskowski, a obţinut 48,8 la sută din voturi. Victoria lui Duda ar însemna că partidul de la guvernare naţional-conservator îşi poate consolida puterea până cel puţin la scrutinul parlamentar din toamna anului 2023.

Ultimul sondaj se bazează pe rezultatele oficiale de la 450 de secţii de votare şi sondajele la ieşirea de la urne din alte 50. Actualul preşedinte şi-a revendicat rapid victoria duminică noapte. ”Sunt Impresionat”, a declarat Duda în timpul unui miting electoral, la aproximativ 60 de kilometri nord de Varşovia.

Victoria probabilă a lui Duda ar însemna că partidul la guvernare naţional-conservator Lege şi Justiţie şi liderul său, Jaroslaw Kaczynski, îşi pot consolida puterea până cel puţin la scrutinul parlamentar din toamna anului 2023. Înainte de alegeri, oponenţii lui Duda şi ai guvernului şi-au exprimat teama că un al doilea mandat prezidenţial ar putea încuraja Lege şi Justiţie să anihileze libertăţile mass-media, ale instanţelor şi administraţiilor locale, făcând regimul din ce în ce mai autocratic. Dar în noaptea alegerilor, preşedintele în exerciţiu a adoptat un ton conciliator, invitându-l pe Rafal Trzaskowski la palatul prezidenţial.

Un credincios devotat, Andrzej Duda a promis în campania electorală că va interzice cursurile despre drepturile comunității gay în școli, numind „ideologia LGBT" mai rea decât comunismului. Un fost emisar al Uniunii Europene pentru partidul său, Rafal Trzaskowski a promis că va lucra pentru repararea relațiilor cu aliații europeni ai Poloniei și pentru a se opune oricăror eforturi ale guvernului de a înăspri normele deja restrictive privind avortul.

În Polonia, președintele are prerogative limitate pentru a întocmi politici, dar poate să blocheze legislația propusă de guvern, mai scrie AGERPRES. 

Opinia ta contează. Comentează!