Image-Description
Putin și Medvedev apar în raportul Departamentului de Justiție privind mituirea șefului FIFA
Externe 11 decembrie 2019, 15:26 | 1332

Departamentul de Justiție al SUA a publicat un raport despre ancheta FBI privind ingerințele Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016 din SUA. Printre altele, acesta conține acuzații privind cumpararea de către Rusia a dreptului de a găzdui Cupa Mondială 2018, relateaza canalul de televiziune britanic Sky Sports.

Raportul de 430 de pagini conținea detalii despre informarea fostului spion britanic Christopher Steele privind mita acordata de catre un oligarh rus conducerii Federației Internaționale de Fotbal (FIFA) înainte de alegerea țarii gazdă a Cupei Mondiale din 2018.

În 2011, președinte al FIFA era Joseph Blatter, dar acesta nu este menționat direct in raport.

„În iulie 2011, fostul ofițer de informații britanic Christopher Steele a prezentat o informare care rezuma o conversație dintre președintele rus de atunci, Dmitri Medvedev și premierul Vladimir Putin. Potrivit raportului, în această conversație, Putin a recunoscut că unul dintre oligarhii ruși a dat mită președintelui FIFA, pentru ca Rusia să câștige dreptul de a găzdui Cupa Mondială 2018 ”, susține postul de televiziune britanic.

De asemenea, într-un raport de mai tarziu, prezentat FBI in iunie 2015, Steel cita confesiunea unui oficial guvernamental rus despre mituirea conducerii FIFA de catre Kremlin. Reamintim că Rusia a ”castigat” dreptul de a găzdui Cupa Mondială 2018 în urma votului din 2 decembrie 2010 de la Zurich.

Ulterior, Camera de investigare a Comitetului de Etică al FIFA, condusă de Michael Garcia, a efectuat o anchetă cu privire la rezultatele acestui vot, dar raportul final al acesteia nu conținea nicio acuzatie împotriva Rusiei. Potrivit lui Alexei Sorokin, directorul general al Comitetului de Organizare Rusia-2018, delegația rusă și-a desfășurat oferta sincer și nu a fost nevoie să mituaisca pe nimeni.

În 2017, tabloidul german Bild l-a incriminat deja pe Vladimir Putin, care s-a întâlnit cu reprezentanții ”corupti” ai FIFA în cursul promovării Rusiei ca oc de desfasurare a mondialului. Lista conținea mai mulți oficiali FIFA care au fost ulterior descalificați pe viață pentru corupție și comert de voturi.

„Nu se știe ce a vorbit Putin cu funcționarii corupti și ce le-a promis. Dar Putin nu ar fi Putin dacă nu si-ar fi luat măsuri de precauție”, notează Bild.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie