Image-Description
Decizia Kievului de a impune copiii români să învețe toate disciplinele în ucraineană provoacă reacții la București
Social 6 octombrie 2019, 19:51 | 2128

Toate școlile cu predare în limba română din Ucraina ar putea fi obligate să treacă la studierea tuturor disciplinelor de învățământ în limba ucraineană, cu excepția „limbii și literaturii materne”. Declarația a fost făcută de noul ministru al Educației de la Kiev, Hanna Novosad, și a provocat deja o reacție virulentă din România, unde deputați au cerut sistarea oricărei forme de susținere pentru integrarea europeană a Ucrainei.

Hanna Novosad a declarat, într-o emisiune TV, că școlile cu predare în limba rusă vor fi obligate să treacă la studierea tuturor disciplinelor în ucraineană de la 1 septembrie 2020, iar școlile minorităților naționale, care vorbesc într-o limbă a Uniunii Europene - din septembrie 2023.

Potrivit agenției BucPress de la Cernăuți, oficiala de la Kiev se bazează pe Legea Educației din Ucraina, adoptată în septembrie 2017, dar și pe Legea „Funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat”.

„Reamintim că românii din Ucraina au protestat în repetate rânduri față de aceste legi, în special a Legii Educației, care, potrivit comunității românești, reprezintă o catastrofă pentru învățământul în limba maternă din Ucraina, fiind pusă în pericol întreaga ființă românească din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa. Românii din Ucraina și-au legat mai multe speranțe de noua conducere a statului ucrainean, în frunte cu Volodimir Zelenski, care a criticat predecesorii săi pentru încercările de a diviza țara în plan lingvistic și confesional. Din păcate, declarațiile noului ministru al Educației par a fi o dovadă a faptului că politica statului ucrainean, condamnată atât de dur de minoritățile naționale și statele vecine, nu va fi anulată”, subliniază jurnaliștii de la Cernăuți.

Drept urmare, deputatul român Daniel Gheorghe i-a ceurt președintelui României și Guvernului de la București să încheie orice formă de susținere a integrării europene a Ucrainei.

„În acest context cer public președintelui României și Guvernului de la București să denunțe oficial și pe termen nelimitat tratatul de bază cu Ucraina semnat între cele 2 țări vecine în anul 1997 și să dispună încheierea oricărei forme de susținere a obiectivului de integrare europeană a Ucrainei. Îmi pare rău să o spun, dar văd cum vecinii noștri de la răsărit și miazănoapte își neagă orice aspirații occidentale prin astfel de măsuri barbare, incompatibile cu ceea ce înseamnă drepturi fundamentale ale omului într-o țară democratică și cu nimic mai prejos de tristele metehne sovietice, unele care ne amintesc mai mult de Hrusciov și de Brejnev!”, a scris parlamentarul român, citat de InfoPrut.ro

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie