Pe 3 aprilie trecut, încă o ședință de judecată în dosarul Șor, care urma să aibă loc la Curtea de Apel Cahul, a fost amânată. De această dată, din cauza lipsei judecătorilor.

În această zi vă informam despre faptul că rata încarcerării în Republica Moldova este deosebit de înaltă - pe locul cinci din zece, iar rata mortalității în pușcării a fost cea mai mare, în 2017, printre țările din Europa. Administrația Națională a Penitenciarelor înregistra atunci 55 de decese la 10 mii de persoane deținute. O altă problemă era supraaglomerarea închisorilor.

Acum un an, instanța supremă din România a admis contestația Laurei Codruța Kovesi și a decis ridicarea controlului judiciar impus de procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. Măsura care fusese luată într-un dosar în care Kovesi era acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. Iar mai înainte de această decizie, Parlamentul European anunța că o susține în continuare pe Laura Codruța Kovesi în cursa pentru funcția de procuror-șef european, în pofida controlului judiciar.

O altă noutate a fost demisia președintelui Algeriei. După mai multe săptămâni de manifestații stradale împotriva sa, dar și după 20 de ani de aflare în fruntea țării, pe 3 aprilie 2019 el și-a anunțat demisia.