Slovacia a importat 200.000 de doze de Sputnik V luna trecută, a doua țară UE după Ungaria
Externe 9 aprilie 2021, 15:43 | 618

Rusia a cerut Slovaciei să returneze sute de mii de doze de vaccin Sputnik V împotriva coronavirusului, invocând încălcarea contractelor. Scandalul a izbucnit după ce au apărut îndoieli cu privire la ser. Agenția de reglementare a medicamentelor din Slovacia a anunțat că loturile de vaccin „Sputnik V” pe care le-a primit diferă de cele examinate de oamenii de știință și de autoritatea de reglementare a Uniunii Europene. Între timp, la Chișinău, în spațiul public au apărut temeri că vaccinul neconform returnat de Slovacia, care expiră în luna august, ar urma să fie livrat Republicii Moldova.

Miercuri, la o zi după ce premierul Aureliu Ciocoi anunța, în cadrul unei emisiuni, că nu a văzut încă niciun document oficial din partea Federației Ruse care să confirme disponibilitatea Moscovei de a dona vaccin Sputnik V în Moldova, așa cum s-a lăudat socialistul Igor Dodon, Ministerul Sănătății a anunțat că a primit o astfel de înștiințare pe 7 aprilie, prin canale diplomatice. În pretinsa „înștiințare” este invocată cifra de 182 de mii de doze de vaccin Sputnik V, care ar urma să ajungă în Moldova. Cifra a suscitat atenție la Chișinău, deoarece coincide cu un lot de vaccin rusesc neconform returnat Rusiei de Slovacia. Deși a aprobat vaccinul Sputnik pentru utilizare și a primit un transport inițial, Slovacia nu a început administrarea acestuia, iar ministerul slovac al Sănătății a solicitat agenției sale pentru medicamente să-l verifice. Agenția slovacă a concluzionat că forma dozajului vaccinului livrat diferă de forma produsului care este, în acest moment, evaluat de Agenția Europeană a Medicamentului.

ZUZANA ELIASOVA, purtătoare de cuvânt, Ministerul Sănătății: "Întrebarea nu este finalizată. În prezent, se efectuează încă trei teste de laborator pentru a ajunge la concluzii finale. Așteptăm rezultatele la sfârșitul sau la începutul săptămânii viitoare. Vom oferi publicului informații și concluzii cuprinzătoare."

Fondul suveran al Rusiei, responsabil de comercializarea vaccinului în străinătate, a negat aceste afirmații, pe care le-a descris ca fiind "știri false". S-a mai menţionat că partea slovacă nu a testat serul într-un laborator special certificat, adăugând că acest lucru încalcă obligațiile contractuale și semnifică "un act de sabotaj".

Se arată într-o declarație publicată pe pagina oficială de Twitter a vaccinului, fără a preciza care ar fi țările ce ar urma să asimileze vaccinul suspect. Agenția pentru medicamente din Slovacia a concluzionat că nu ar putea determina beneficiile și riscurile Sputnik V, din cauza lacunelor din datele furnizate de Moscova despre testarea preclinică, producție și testele clinice. "O parte substanțială a datelor, aproximativ 80 la sută, nu au fost furnizate nici după cereri repetate". Slovacia, grav afectată de o creștere a infecțiilor cu COVID-19 în ultimele luni, a dorit, prin contractarea vaccinului rusesc, să blocheze expansiunea virusului.

Opinia ta contează. Comentează!