Canal afiliat socialiștilor: Maia Sandu a călătorit la Kiev cu peste zece mașini; Poliția de Frontieră: „Nu a fost înregistrat niciun cortegiu”
Social 13 ianuarie 2021, 19:32 | 20928

O înregistrare video misterioasă a apărut pe un canal de Telegram afiliat socialiștilor. Autorii postării spun că președintele Maia Sandu ar fi mers în vizită la Kiev cu o coloană oficială formată din peste zece mașini, nu două așa cum anunța instituția prezidențială. De cealaltă parte, purtătoarea de cuvânt a Președinției, Sorina Ștefârță, reiterează că șeful statului a plecat în Ucraina doar cu DOUĂ mașini puse la dispoziție de SPPS. Poliția de Frontieră susține că, în zilele în care Maia Sandu a plecat și a revenit din Ucraina, vama moldovenească nu a fost traversată de convoiul ce apare în imaginile tirajate de media afiliată socialiștilor. Mai târziu și Maia Sandu a lăsat să se înțeleagă că e vorba de o manipulare.

În postarea de pe Telegram se menționează că înregistrarea ar fi fost făcută ”noaptea trecută în vama Palanca” și că Maia Sandu ar fi fost însoțită în Ucraina de ”o coloană lungă, formată din peste zece mașini”. Filmulețul este de proastă calitate și nu se vede clar unde anume a fost făcută filmarea, când și în care punct de trecere a frontierei. Nu se văd nici numerele de înamatriculare ale autovehiculelor. Am contactat, pentru clarificări, purtătoarea de cuvânt a Președinției, care a spus anterior că ”președintele pleacă la Kiev cu două mașini”.

SORINA ȘTEFÂRȚĂ, purtătoare de cuvânt a Maiei Sandu: "- Câte mașini au fost în colaona oficială? Două sau 12? Pentru că acolo se văd vreo 12 mașini. - Doamne ferește! Nu. Două mașini au plecat. S-au dus două mașini. S-a dus un minivan și s-a dus un microbuz."

Sorina Ștefârță ne-a mai spus că în zilele următoare va fi făcută o totalizare a cheltuielilor suportate de Președinție în legătură cu vizita Maiei Sandu la Kiev. Am sunat și la Poliția de Frontieră, pentru a afla dacă luni sau marți a trecut vreo coloană de peste zece mașini cu girofaruri prin punctul vamal prin care știm că a trecut delegația oficială.

OLESEA DUNAS, ofițer de presă al Poliției de Frontieră: "- În punctul de trecere a frontierei Palanca nu a fost înregistrat niciun cortegiu sau coloană, cum spuneți Dumneavoastră. - O coloană de mai multe mașini cu girofaruri. - Exact. Nu! Nu au fost înregistrate. - Nici luni, nici marți? - Nici luni, nici marți."

La conferința de presă susținută astăzi, am solicitat informații, în legătură cu acest subiect, chiar de la președintele Maia Sandu.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "- Până la urmă, câte mașini v-au însoțit în vizita oficială la Kiev și la revenirea în Republica Moldova - două sau 12? - Eu am mers împreună cu colegii mei cu două microbuze la Kiev. Pentru că nu există zbor direct, asta a fost opțiunea pe care am ales-o. Pe teritoriul Ucrainei au fost însoțite mașinile noastre de serviciul ucrainean. Dar acolo decizia nu ne aparține nouă. Pe teritoriul Republicii Moldova și din contul Republicii Moldova am mers cu două microbuze."

După conferința de presă, purtătoarea de cuvânt a Președinției a comunicat că suma totală a cheltuielilor suportate de instituția prezidențială pentru deplasarea la Kiev constituie 28 de mii 900 lei. Am contactat și Serviciul Protecție și Pază de Stat pentru a afla cât a cheltuit instituția pentru vizita Maiei Sandu la la Kiev - combustibil, cheltuieli de personal, diurne etc - și câte mașini ale SPPS au fost puse la dispoziție în cadrul acestei vizite? Purtătoarea de cuvânt a instituției, Maia Angheni, ne-a spus că acceptă doar solicitări de informații în scris. Până la ora difuzării acestei știri, Jurnal TV nu a primit vreun răspuns.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie