Inginer pasionat de istoria românilor
Social 2 decembrie 2019, 20:09 | 1843

Deși este inginer de profesie, marea sa pasiune este istoria românilor. Vorbim despre Vasile Movilă, un locuitor al Chișinăului în vârstă de 81 de ani. Pe lângă munca depusă la Universitatea Tehnică a Moldovei, studiază istoria românilor, materie la care, în opinia lui, basarabenii sunt repetenți. În toată activitatea sa, este ghidat de un profund sentiment de dragoste față de neam și țară. Colega noastră Elena Mudrâi i-a făcut o vizită lui Vasile Movilă și vă povestește mai multe despre pasiunile lui.

Vasile Movilă muncește la Universitatea Tehnică a Moldovei de mai bine de 50 de ani. A fost profesor, iar acum este șef de laborator. Originar din satul Sturzeni, raionul Râșcani, dragostea pentru tot ce este românesc i se trage din familie.

A descoperit multe pagini necunoscute din trecutul neamului său și continuă să o facă, studiind în arhive. Vasile Movilă a reușit să afle cine îi sunt strămoșii și a întocmit un arbore genealogic.

Mai mult, pe lângă arborele genealogic al familiei sale, Vasile Movilă spun că îl întocmește și pe cel al domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt.

De zeci de ani, o altă ocupație a lui Vasile Movilă este colecționarea pietrelor prețioase și semiprețioase, studierea meteoriților și a prafului cosmic. Bazele colecției de meteoriți au fost puse acum 15 ani, când a găsit primul fragment.

Înainte de toate, însă, Vasile Movilă continuă să studieze amănunțit istoria românilor.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie