Rezoluţia pentru inculparea preşedintelui Donald Trump a fost aprobată de Camera Reprezentanţilor
Externe 14 ianuarie 2021, 15:17 | 793

Donald Trump a devenit primul preşedinte din istoria Statelor Unite inculpat de două ori în scopul demiterii. Camera Reprezentanţilor a aprobat ieri seară inculparea pentru instigare la insurecţie, în cadrul procedurii demiterii, care va continua în Senat. În favoarea moţiunii au votat şi zece congresmeni republicani. ”Este absolut ridicol!”, a reacționat liderul de la Casa Albă.

NANCY PELOSI președintele Camerei Reprezentanților SUA: "Această rezoluție este adoptată fără obiecții, iar moțiunea de reconsiderare este pusă pe masă."

Potrivit articolului de inculpare, Donald Trump s-a implicat în delicte prin instigarea la acte de violenţă împotriva instituţiilor de guvernare din Statele Unite. În replică, Trump a afirmat că declaraţiile pe care le-a făcut înaintea violenţelor produse la Capitoliu au fost corecte.

DONALD TRUMP președintele SUA: "Este ridicol! Este absolut ridicol. Această inculpare cauzează o furie imensă, iar acest lucru pe care îl fac este teribil! Mi-a fost analizat discursul şi fiecare cuvânt din fiecare paragraf, fiecare propoziţie şi toată lumea crede că a fost total adecvat."

Donald Trump nu a recunoscut victoria lui Joe Biden în scrutinul prezidenţial. Pe 6 ianuarie, președintele a rostit un discurs în faţa simpatizanţilor, în centrul Washingtonului.

DONALD TRUMP președintele SUA: "Nu vom renunța niciodată, nu vom da înapoi! Așa ceva nu se întâmplă. Nu renunți când este vorba despre furt."

Violenţele produse pe 6 ianuarie la Capitoliu s-au soldat cu cinci morţi şi zeci de răniţi.

Senatul urmează să decidă, cu majoritate de două-treimi, dacă preşedintele este vinovat. Donald Trump a fost deja vizat de o procedură de inculpare în vederea demiterii în decembrie 2019, pentru abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului.

DAVID CICILLINE congresman democrat: "Teroriștii care au asaltat această clădire au planificat să-l spânzure pe vicepreședinte, să-l omoare pe speaker și să răstoarne guvernul nostru. Ei au dat jos steagul american și l-au înlocuit cu steagul lui Trump."

Soldații americani au fost detașati în cadrul Gărzii Naționale pentru a asigura paza zilei de 20 ianuarie. Aceștia sunt campați chiar în Capitoliu și dorm pe jos.

Liderul majorității republicane din Senat a declarat că nu va convoca Senatul în procedură de urgență pentru a se pronunța, ci abia după învestirea lui Joe Biden. Acesta s-a arătat rezervat față de prerogativele Congresului și rămâne concentrat pe data învestirii, 20 ianuarie.

Opinia ta contează. Comentează!