Vicepremierul pentru Reintegrare, Olga Cebotari, s-a întâlnit la Tiraspol cu Vadim Krasnoselski
Social 12 noiembrie 2020, 19:38 | 1381

Noul vicepremier pentru Reintegrare, Olga Cebotari, a mers astăzi la Tiraspol unde s-a întâlnit cu șeful grupării separatiste, Vadim Krasnoselski. Jurnaliștii au aflat despre întâlnire de pe site-ul administrației ilegale de la Tiraspol, nu de la Guvernul Republicii Moldova. Pe site-ul Executivului, informația a apărut mult mai târziu, abia după ce mai mulți lideri de opinie au blamat Guvernul că ține întâlnirea în secret. Potrivit celor de la Tiraspol, întrevederea ar fi avut loc „pentru a face cunoștință”.

Olga Cebotari a întreprins vizita la Tiraspol la doar patru zile după ce a fost numită în funcția de vicepremier pentru Reintegrare. Este pentru ptima dată când un reprezentant al Republicii Moldova se întâlnește cu șeful grupării separatiste într-un astfel de format. Întrevederea s-a desfășurat cu trei zile înainte de cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

”Reuniunea a fost una pur informativă. Vadim Krasnoselski a felicitat-o ​​pe Olga Cebotari cu numirea sa, considerând poziția drept responsabilă și dificilă și și-a exprimat speranța că participarea nolui viceprim-ministru la procesul de negocieri va contribui la reluarea și continuarea efectivă a dialogului între Chișinău și Tiraspol, care, în cele din urmă, ar asigura o viață confortabilă și calmă oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului”.

Scrie presa de la Tiraspol. Iar potrivit comunicatului Biroului politici de reintegrare de la Chișinău, întrevederea a avut un caracter informal, fiind trecută în revistă situația curentă în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, subiectele de actualitate ce figurează pe agendă, dinamica recent înregistrată, dificultățile întâmpinate și perspectivele de impulsionare a procesului pentru a identifica soluții viabile.

Biroul politici de reintegrare: ”Reprezentantul politic în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului a evidențiat deplina deschidere și existența unei voințe politice exprese întru a avansa dialogul în toate platformele de negocieri existente cu orientarea eforturilor spre soluționarea celor mai stringente probleme cu care se confruntă locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului.”

Potrivit fostului membru al Comisiei Unificate de Control din partea Chișinăului, Ion Leahu, am putea să ne bucurăm de această întâlnire, însă, nu în condițiile în care știm că Krasnoselski este promotorul ideii separării depline.

ION LEAHU, fost membru al Comisiei Unificate de Control: "Se apropie 15 noiembrie, iar Dodon are nevoie măcar de ceva, cât de puțin. Aceasta este o ieșire cu care poate apare în fața lumii și să arate ce a făcut. Întâlnirea doamnei cu Krasnoselski face parte din aceste păpuși propagandistice. Am mers, ne-am întâlnit, ne-am înțeles că vom contribui cu ceva pentru populație, în ce va consta această colaborare evident că nu a spus nimic."

Potrivit presei, vicepremierul pentru reintegrare Olga Cebotari ar avea dublă cetățenie. Pe lângă cea moldovenească, Cebotari ar deține și un pașaport rusesc. Portalul Omega a publicat un CV al negociatorului-șef cu Tiraspolul în care este specificat că este cetățean al Rusiei. Olga Cebotari a fost numită luni, 9 noiembrie, în funcția de viceprim-ministru pentru Reintegrare, înlocuind-o pe Cristina Lesnic, revocată după ce PD a anunțat că, după alegeri, își va retrage miniștrii de la guvernare. După întâlnirea de ieri, Tiraspolul a anunțat că relaxează restricțiile anti-COVID, pentru ca locuitorii de pe malul stâng al Nistrului să poată vota și la scrutinul prezidențial din 15 noiembrie.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie