Situația epidemiologică privind COVID-19 în municipiul Chișinău rămâne a fi foarte gravă
Social 30 noiembrie 2020, 15:23 | 941

În municipiul Chișinău situația este deosebit de gravă. Spitalele nu mai au locuri pentru a interna pacienții infectați cu noul coronavirus, anunță autoritățile, care intenționează să suplinească numărul paturilor. Cea mai mare provocare o reprezintă însă dotarea cu echipamente.

TATIANA BUCEARSCHI, șefa Direcției municipale asistență socială și sănătate: "Situația epidemiologică prin COVID în municipiul Chișinău rămâne a fi foarte gravă. Se înregistrează o creștere continuă a numărului de cazuri, inclusiv a cazurilor grave și foarte grave. În instituțiile municipale pentru tratamentul COVID se află și 62 de pacienți din raioanele Republicii Moldova. Toate paturile din terapie intensivă destinate pentru adulți de asemenea sunt ocupate. Spitalele atât republicane, cât și municipale nu au la moment locuri."

BORIS GÂLCA, șeful adjunct al Direcției municipale asistență socială și sănătate: "În această săptămână avem sarcina să pregătim cele 130 de paturi de la Spitalul de Ftiziopneumologie. Conducerea spitalului Sfânta Treime are sarcina de a pregăti în săptămâna aceasta încă 100 de paturi, cu toată infrastructura pentru internarea și confortul pacienților. Probabil vom avea aceste paturi suplimentare, s-ar putea pe parcurs ele să fie insuficiente, dar cea mai mare provocare va fi cu echipamentele medicale."

La ședința primăriei s-a discutat și despre situația din instituțiile de învățământ, unde numărul elevilor și angajaților infectați este în creștere.

ANGELA CUTASEVICI, viceprimar al municipiului Chișinău: "Avem 207 cazuri active de COVID-19 în rândul elevilor, inclusiv 101 cazuri noi, în creștere evidentă cazuri active în rândul angajaților, inclusiv 167 de cadre didactice sunt cazuri noi și se atestă iarăși o creștere au fost plasate în autoizolare 129 de clase 2.981 de elevi și 109 angajați."

În ce privește instituțiile de educație timpurie din municipiu.

ANGELA CUTASEVICI, viceprimar al municipiului Chișinău: "Avem atestate șase cazuri de îmbolnăvire la copii cadre didactice bolnave în autoizolare au fost plasați copiii din 10 grupe în carantină sunt două instituții."

15 grădinițe și 48 de grupe de copii din toată Republica Moldova sunt în carantină. Au COVID-19 13 copii și 125 de cadre didactice. Iar în instituțiile de învățământ general sunt infectați 489 de elevi și 550 de învățători. Sunt în carantină 20 de școli și 450 de clase. În școlile profesionale, colegiile, centrele de excelență au COVID-19 - 32 de elevi 8 cadre didactice, iar în universități s-au infectat 48 de studenți și 28 de profesori.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie