Diaspora, între ”poliță” și casă
Social 2 aprilie 2020, 20:42 | 1295

Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale, prin care dreptul cetățenilor Republicii Moldova de a reveni acasă se condiționează de procurarea asigurării medicale, a fost atacată la Curtea de Apel. Anunțul a fost făcut de președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, în cadrul emisiunii ”Secretele Puterii” de la Jurnal TV. ”Fiecare cetățean are dreptul să revină la baștină, indiferent dacă are sau nu poliță”, a declarat Sandu. De partea cealaltă, premierul Ion Chicu spune că ”se face politică pe tragedia oamenilor”.

Maia Sandu spune că în listele de repatriere ar trebui să fie incluși oamenii, care nu pot să rămână în străinătate din cauza pierderii locului de muncă sau acoperișului deasupra capului.

MAIA SANDU, președinta PAS

Cât ține de această decizie privind asigurarea medicală, noi o considerăm neconstituțională și am făcut sesizare la Curtea de Apel pentru că nu există nicio prevedere legală care să le permită autorităților să le interzică oamenilor să revină la ei acasă. Ei sunt cetățeni ai Republicii Moldova și nu poți să folosești pretexte inventate precum că dacă nu ai asigurare medicală, nu poți să iei bilet la avion și nu poți să aterizezi.

Maia Sandu consideră că autoritățile ar trebui să identifice o altă modalitate, prin care cetățenii să-și procure asigurarea medicală. De exemplu, după ce aceștia sosesc acasă. Mai ales în condițiile, în care procedura de achiziționare este una dificilă. De partea cealaltă, premierul Ion Chicu spune că ”se face politică pe tragedia oamenilor”.

ION CHICU, prim-ministru/sursa: facebook

Propun politicienilor respectivi să-și amintească de proiectul "Adoptă un vot", utilizat de ei cu atâta abilitate pentru a aduce diaspora la vot (de la distanțe de mii de kilometri). Să-l aplice în aceste momente grele pentru diasporă. "Adoptă o poliță medicală" ar fi cazul ACUM.

Ion Chicu a mai spus că Ministerul de Externe ”este gata să prezinte informația necesară, pentru identificarea persoanelor din diasporă, care trebuie ajutate prin intermediul inițiativei "Adoptă o poliță".” 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie