Franța a declarat că Marea Britanie şi-a asumat un risc autorizând atât de repede AstraZeneca
Externe 24 februarie 2021, 19:56 | 929

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-ar face bucuroasă vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19. Declarațiile intervin pe fondul comentariilor nefavorabile, care au condus la încetinirea administrării unuia dintre cele trei vaccinuri aprobate în prezent la nivelul Uniunii Europene. Pe de altă parte, Regatul Unit desfășoară o campanie de vaccinare de succes.

Președintele Franței a declarat că Marea Britanie şi-a asumat un risc, autorizând atât de repede AstraZeneca. Un studiu oficial a descoperit dovezi că, deşi este eficient, vaccinul are efecte secundare mai severe decât cei doi principali rivali ai săi. Cu toate acestea, vaccinul AstraZeneca poate fi păstrat la o temperatură între două și opt grade, iar asta înseamnă că dozele pot fi vândute și în farmacii.

YORICK BERGER, farmacist: "Este important faptul că, în procesul de vaccinare în farmacii, dozele sunt păstrate corespunzător."

Ursula von der Leyen a exprimat un sprijin enorm pentru vaccinul AstraZeneca, după ce luna trecută Comisia Europeană a intrat într-o polemică acută cu AstraZeneca. Comisia i-a reproşat companiei britanico-suedeze că ar fi dat prioritate Marii Britanii în faţa Uniunii Europene în furnizarea vaccinului, ceea ce AstraZeneca a negat. Regatul Unit, pe de altă parte, desfășoară o campanie de vaccinare de succes.

ANTHONY HARNDEN, vicepreședintele comitetul mixt al vaccinului din Marea Britanie: "Guvernul nostru s-a descurcat de minune și a asigurat o aprovizionare mare și diversă de vaccinuri. Acest efort combinat, care s-a desfășurat în Marea Britanie, din partea mai multor grupuri, a dus la un mare succes în strategia noastră de imunizare."

Comisia a fost criticată pentru ritmul lent al vaccinării în cadrul blocului comunitar cu 27 de membri, criticii spunând că executivul european nu a reuşit să asigure aprovizionarea cu suficiente vaccinuri în perioada de început. În același timp, în suburbiile Parisului spațiile amenajate pentru vaccinare sunt pustii de la începutul lunii.

JEAN-MICHEL GENESTIER, primar Le Raincy, Franța: "Avem 800 de persoane înscrise într-o listă pentru a se vaccina aici. Acest spațiu a fost ridicat în doar 72 de ore pentru a asigura populația care vrea să se protejeze. Acum, guvernul nu ne poate spune când vom putea oferi vaccinurile, fiindcă nu știe câte doze va primi și când."

În Germania, unde preferinţa pe scară largă pentru vaccinul BioNTech, de concepţie germană, a făcut ca un număr în creştere de vaccinuri AstraZeneca să rămână nefolosite, oficiali şi politicieni s-au întrecut în a sugera modalităţi de a se asigura că serurile nu se vor pierde.

ANGELA MERKEL, cancelarul Germaniei: "Toată lumea trebuie să joace un rol. Este important să asigurăm vaccinurile pentru Covax într-un timp rapid sau să facem o contribuție cu vaccinurile deja promise nouă și să oferim o parte din ele."

AstraZeneca a promis să livreze 2,5 milioane de doze până la sfârștul acestei luni.

Opinia ta contează. Comentează!