Image-Description
În comuna Băcioi a fost redeschisă grădinița
Social 21 ianuarie 2021, 19:51 | 1925

Cei aproape 160 de copii sunt așteptați zilnic în șapte grupe. Un motiv de bucurie este că oamenii din Băcioi nu vor mai trebui să-și ducă picii la grădinițele din satele vecine. Pentru unii localnici grădinița înseamnă un loc de muncă în condiții europene.

Odată cu deschiderea grădiniței au fost create peste 40 de locuri de muncă.

Grădinița a fost închisă în 1994 și de atunci, părinții copiilor au fost nevoiți să caute permanent alternative. Unii dintre ei își duceau copiii la grădinițele din Chișinău sau la cele din satele apropiate. Alții îi lăsau pe copii acasă în grija bunicilor. De acum încolo, lucrurile vor fi altfel, spun oamenii.

Elena Stici va fi asistentul educatorului și se bucură mult, pentru că va fi mai aproape de fetița ei, de cinci ani.

ELENA STICI, ajutor de educator, grădinița nr.140 comuna Băcioi: "Este bine pentru că mulți copii din această comună stau acasă chiar până la vârsta preșcolară, nu sunt locuri. Pentru mine este mai aproape de casă, dar fiecare părinte îți caută o instituție care este mai aproape de casă. Pentru că nu toți părinții au acces la transport public."

Deschiderea unei grădinițe era o necesitate stringentă pentru comuna Băcioi, afirmă directorul instituției.

VERA CHIPERI, directoarea grădiniței nr. 140 din comuna Băcioi: "Nu au mai rămas copii care să fie în rând, mai sunt care se înscriu devreme, de la cinci luni, încep să scrie cerere la primărie părinții."

Noua grădiniță este una din cele aproape 1000 de instituții similare modernizate în cadrul Programului de asistență acordată Republicii Moldova de Guvernul României, a precizat ambasadorul Daniel Ioniță.

DANIEL IONIȚĂ, ambasadorul României în Republica Moldova: "Începem cu grădinița din Băcioi din acest program în valoare de 850 de mii de lei moldovenești, prin care tot ce înseamnă dotări interioare în această grădiniță, după cum ați văzut, dotări de standarde europene, achiziții de înaltă calitate, în folosul cetățenilor. Acest program va fi urmat și de o grădiniță care va fi construită de la zero în satul Brăila, comuna Băcioi."

Reconstrucția grădiniței a costat aproape 20 milioane de lei. Din suma totală, 80% din acești bani au fost alocați din bugetul municipiului Chișinău, iar 20% au fost alocați din bugetul local al primăriei Băcioi.

A fost reparat acoperișul, blocul alimentar și centrala de încălzire. Au fost construite șapte pavilioane noi și tot atâtea terenuri de joacă pentru copii.

De asemenea, Guvernul României a contribuit cu suma de 852.808 lei pentru dotarea grădiniței cu mobilier, echipament de uz casnic și spălătorie, echipament tehnico-industrial pentru bucătărie și inventar sportiv.

Opinia ta contează. Comentează!