„Cea mai mare mită din istorie”; Palatul și cei 17000 de metri pătrați de lux ai lui Putin
Externe 20 ianuarie 2021, 20:05 | 2000

Opozantul rus Alexei Navalnîi a lansat o anchetă cu privire la o proprietate fastuoasă din Marea Neagră, despre care pretinde că este deținută de Vladimir Putin, notează France24. Ancheta, publicată pe blogul opoziției, însoțită și de un videoclip încărcat pe YouTube, susține că proprietatea a costat 1,35 miliarde de dolari și a fost „cea mai mare mită din istorie”. Kremlinul a respins afirmațiile.

Raportul susține că proprietatea, situată de-a lungul coastei sudice a Mării Negre a Rusiei, este de 39 de ori mai mare decât Monaco și dispune de un cazinou în interiorul unui conac de 17.691 metri, împreună cu un patinoar și podgorii.

Ancheta susține că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) deține aproximativ 7.000 de hectare de teren care înconjoară proprietatea și că complexul a fost finanțat de aliații apropiați ai lui Putin, inclusiv Igor Sechin, șeful gigantului petrolier rus Rosneft și magnatul miliardar Gennady Timchenko. „Este un stat separat în Rusia. Și în acest stat există un țar unic și de neînlocuit. Putin”, spune Navalnîi.

Ancheta a fost publicată la o zi după ce Navalnîi, care a fost reținut după întoarcerea din Germania pentru prima dată de când a fost otrăvit cu Novichok în august, și a fost condamnat la 30 de zile de închisoare. Existența proprietății de la Marea Neagră și legăturile sale cu Putin au devenit cunoscute pentru prima dată în 2010, când omul de afaceri Serghei Kolesnikov le-a descris într-o scrisoare publică către Medvedev.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins marți afirmațiile în comentariile adresate agenției de știri de stat RIA Novosti, numindu-le „neadevărate”.

Videoclipul care însoțea ancheta lui Navalnîi a obținut trei milioane de vizualizări în primele două ore de la publicare.

Opinia ta contează. Comentează!