Jurnaliști moldoveni și francezi vor colabora pentru consolidarea presei independente
Social 17 septembrie 2021, 20:08 | 1132

Doisprezece jurnaliști din Republica Moldova au fost aleși pentru a participa la un program inedit de instruire, care va avea loc la Strasbourg, Franța. Printre ei sunt și doi colegi de la Jurnal TV. Cu sprijinul Ambasadei Franței, Fundației Soros și al altor parteneri europeni, aceștia vor avea șansa unică de a colabora cu jurnaliștii francezi, pentru a contribui la consolidarea presei independente.

Cei doisprezece jurnaliști vor urma o serie de instruiri, fiind ghidați de experți din Moldova și Franța. O parte a programului se va desfășura la sfârșitul lunii noiembrie la Strasbourg și vizează subiecte ce țin de statul de drept, știrile false și provocările climatice.

ANETA GONȚA, expert media: "Să încercăm să construim o rețea de jurnaliști instruiți în acest proiect, care peste ani vor continua să transmită acest mesaj al nostru."

Jurnaliștii selectați au trecut mai multe filtre. Printre cei aleși se numără și doi reporteri ai postului Jurnal TV - Dumitru Garcaliuc și Diana Popa. STEPHANE LEPOITTEVIN, președinte „Media și Democrație”: "Am fost plăcut surprins de confrații noștri din Moldova - oameni cu inițiativă, unele dintre ele fiind chiar inovatoare."

PETRU CULEAC, director executiv, Fundația Soros Moldova: "Fundația Soros Moldova s-a străduit, pe parcursul anilor, să fie alături de acele publicații, acei jurnaliști, care erau hotărâți să-și păstreze integritatea, onoarea și valorile cu care trăiau, uneori chiar în detrimentul bunăstării materiale sau securității lor fizice."

Pe lângă instruiri, jurnaliștii selectați vor trăi zilnic ritmul redacției unui important cotidian regional.

CRISTINA PĂPUȘOI, jurnalistă din Chișinău: "Sper să vedem cum lucrează jurnaliștii de acolo, cum reușesc ei să-și mențină democrația pentru că chiar cred că avem nevoie de o presă de încredere în RM."

ANDREI BORDIAN, junalist din Rezina: "Vreau să învăț de la profesioniști adevărați, ca să pot reveni la mine la Rezina și să fiu un exemplu pentru echipa mea, să mă urmeze."

Acest program de formare se înscrie în discuțiile purtate de președintele Macron și Maia Sandu în luna februarie la Paris vizând susținerea proceselor democratice în Republica Moldova.

PASCAL LE DEUNFF, ambasadorul Franței în Republica Moldova: "Dezvoltarea unei prese libere, integre, profesioniste și corecte este o condiție obligatorie a acestui program. Iată de ce Franța, care este fidelă principiilor democratice și care este pe deplin angajată în dezvoltarea și protecția acestora la nivel mondial, își reiterează sprijinul pentru acțiunile de cooperare, menite să consolideze democrația în Republica Moldova."

Programul „Media și Democrație” este la prima ediție, fiind susținut de Fundația Soros-Moldova, Oficiul Consiliului Europei la Chișinău, Ambasada Franței și alte instituții europene.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie