Image-Description
ONU cere Ucrainei o lege care să asigure respectarea drepturilor minorităților naționale
Externe 18 septembrie 2019, 14:43 | 983

Organizația Națiunilor Unite (ONU) solicită autorităților ucrainene să pună în aplicare o lege privind drepturile minorităților naționale și ale popoarelor indigene. Declarații în acest sens au fost făute de șefa Misiunii de Monitorizare a Drepturilor Omului de la Kiev, Matilda Bogner, potrivit căreia Ucraina trebuie să asigure protecția drepturilor minorităților și libertatea de exprimare.

„Solicităm Cabinetului de Miniștri al Ucrainei să organizeze consultării pe marginea elaborării legii privind drepturile minorităților naționale și a popoarelor indigene", a spus ea.

Matilda Bogner a explicat această recomandare prin faptul că legea privind consolidarea rolului limbii ucrainene ca limbă de stat a intrat în vigoare la 16 iunie în Ucraina. „Pentru a asigura un echilibru echitabil ... avem nevoie de o lege privind drepturile minorităților naționale și ale popoarelor indigene", a adăugat Bogner, citată de Romanian Global News.

Menționăm că Legea cu privire la asigurarea funcţionării limbii ucrainene ca limbă de stat în Ucraina prevede utilizarea obligatorie a limbii ucrainene în toate domeniile de activitate.

Această lege stipulează că fiecare cetăţean al Ucrainei este obligat să vorbească limba de stat ca limba ţării a cărei cetăţenie o deţine. Ea îi obligă pe oficiali şi funcţionarii publici să vorbească limba de stat şi să o aplice în exercitarea atribuţiilor oficiale. Limba de stat este obligatorie în domeniul educaţiei, a relaţiilor de muncă, în sfera medicală şi a prestărilor de servicii, precum şi în publicitate.

Site-urile şi ziarele trebui să aibă şi o versiune în limba ucraineană sau cel puţin 50% din conţinut să fie în limba ucraineană. Producătorii şi distribuitorii de film şi TV vor trebui să se asigure că 90% din conţinutul lor video este în limba ucraineană. De asemenea, editurile vor trebui să aibă cel puţin 50% din conţinut în limba naţională. Legea nu ar trebui să se aplice în sferei comunicării private şi în cadrul ceremoniilor religioase.

Pentru încălcarea legii se introduce pedeapsa administrativă, iar „pentru denigrarea ei publică şi nerespectarea limbii de stat” – răspunderea penală.

Opinia ta contează. Comentează!