Peste cinci sute de mii de refugiați ucraineni au traversat până acum Republica Moldova, iar 82 de mii au rămas aici
Social 29 iunie 2022, 17:13 | 856

Peste cinci sute de mii de refugiați ucraineni au traversat până acum Republica Moldova, iar 82 de mii au rămas aici. Dintre aceștia, trei mii sunt cazați în centre de acomodare. Restul închiriază apartamente sau sunt găzduiți de către localnici. Aproape jumătate dintre persoanele refugiate din Ucraina sunt copii. Datele au fost prezentate astăzi de Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați în Moldova.

Francesca Bonelli, reprezentanta UNHCR în Moldova: "Colaboratorii noștri merg în fiecare casă, pentru a monitoriza situația, pentru a se convinge că toți copiii sunt în siguranță. Dacă au nevoie de ceva pentru școală, de haine sau de medicamente, intervenim."

De la începutul războiului ruso-ucrainean, la ”linia verde” au fost înregistrate 18 mii de apeluri din partea refugiaților, majoritatea fiind din partea femeilor. Unele apeluri au semnalat pericolul de trafic de ființe umane, susține Francesca Bonelli.

Francesca Bonelli, reprezentanta UNHCR în Moldova: "Important este că i-am informat pe oameni, am ajuns la victime într-un mod discret. De exemplu, prin apeluri, coduri QR, broșuri. La început, inseram broșurile în pachetele cu produse alimentare, pe care le distribuiam."

Reprezentanții Agenției ONU pentru Refugiați dau asigurări că vor rămâne în Republica Moldova atâta timp cât Guvernul de la Chișinău va avea nevoie de sprijin în contextul crizei refugiaților.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie