Noul coronavirus lovește mai puternic în pacienții cu maladii cardiovasculare
Social 29 septembrie 2020, 20:20 | 1113

Noul coronavirus lovește mai puternic în pacienții cu maladii cardiovasculare. Oamenii care suferă de aceste boli riscă să dezvolte forme grave de COVID-19, spun medicii. Pe lângă aceasta, infecția duce la progresarea maladiilor pe care le au persoanele. În Republica Moldova, peste 86 la sută din cei care s-au infectat cu noul tip de coronavirus și au decedat, aveau patologii cardiovasculare. De Ziua inimii, marcată astăzi la nivel internațional, doctorii îndeamnă oamenii cu boli cardiovasculare să nu le fie frică și pe timp de pandemie să se adreseze după asistență medicală.

De șase luni, Diana Lupu oferă asistență medicală pacienților care pe lângă bolile cardiovasculare sunt și infectați cu noul tip de coronavirus. Până la pandemie a tratat pacienții de la Institutul de Cardiologie și pe cei de la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”. Din luna aprilie este cardiolog la Centrul COVID-19. Este singurul medic de aici, care are grijă de inimile bolnavilor diagnosticați cu COVID-19.

DIANA LUPU, medic cardiolog la Centrul COVID-19: "Avem foarte mulți pacienți cu patologii cardiace.Peste 40 la sută dintre pacienții aflați în zonă sunt cu patologii cardiovasculare cronice. Sunt și pacienți cu patologii cardiovasculare acute, am avut pacienți cu infarct miocardic, sindrom conorian acut."

În comparație cu alți bolnavi, pacienții care suferă de maladii cardiovasculare sunt mult mai vulnerabili în fața virusului.

DIANA LUPU, medic cardiolog la Centrul COVID-19: "Pacienții cu patologii cardiovasculare sunt mai susceptibili de a dezvolta o formă mai severă de COVID-19, din păcate și acești pacienți se întâlnesc cu două situații neplăcute, una este riscul de a dezvolta o formă mai gravă și alta de a se agrava boala din cauza fricii de a nu se contamina în instituțiile sanitare, pacienții ezită să solicite de urgență asistența medicală, ceea ce poate duce la agravarea semnificativă a stării cu consecințe vitale."

COVID-19 agravează maladiile cardiovasculare ale pacienților.

DIANA LUPU, medic cardiolog: "Infecția COVID predispune spre formarea trombozelor, ulterioare tromoboembolii, ceea ce este o urgență și este o patologie destul de gravă.Infecția COVID poate dispune și spre unele aritmii și spre progresarea insuficienței cardiace. Am avut toate categoriile de pacienți."

Oamenii cu boli cardiovasculare, care nu au coronavirus sunt internați în secțiile cu profil non-COVID. Două astfel de secții sunt La Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”. Pacienții urgenți sunt spitalizați în secția infarct miocardic acut.

DOINA BEJENARU, șefa Secției infarctul miocardic acut, Spitalul „Sfânta Treime”: "La moment în secție avem 30 de pacienți. Capacitatea maximă este de 35 de pacienți. Pacienții sunt de urgență.Fiecare minut contează, timpul lucrează împotriva noastră și noi ne străduim să acordăm cât mai repede posibil asistență medicală."

DIANA LUPU, medic cardiolog: "La apariția primelor simptome este important să nu ezitați și să solicitați de urgență asistența medicală.Maladiile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel global, și Republica Moldova nu este o excepție.Incidența este de 57-58 de procente."

În fiecare an, pe 29 septembrie, la nivel internațional este marcată Ziua Inimii. Potrivit Ministerului Sănătății, 86,6 la sută din persoanele care s-au infectat cu noul tip de coronavirus și au decedat sufereau de maladii cardiovasculare.

Opinia ta contează. Comentează!