Activiștii AO „Primăria alternativă” au lansat astăzi o petiție prin care cer demisia primarului de Chișinău, Ion Ceban
Social 19 februarie 2024, 15:54 | 572

Activiștii organizației non-guvernamentale „Primăria alternativă” au lansat astăzi o petiție prin care cer demisia primarului de Chișinău, Ion Ceban. Edilul este acuzat de gestionarea proastă a problemelor din oraș, decizii în detrimentul locuitorilor și lipsă de transparență în activitate. Până la această oră, petiția a adunat aproape 2000 de semnături. Consilierul primarului, Natalia Ixari, a spus că nu comentează acțiunile activiștilor guvernării și a îndemnat cetățenii să se informeze din prima sursă oficială a muncipalității.

În petiția lansată de organizația non-guvernamentală ”Primăria Alternativă”, inițiatorii cer demisia primarului Ceban și invocă mai multe motive, inclusiv închiderea grupelor cu program prelungit, neachitarea compensațiilor, cheltuieli ineficiente, diminuarea salariilor și eliminarea serviciilor asistenților personali pentru persoanele cu nevoi speciale. ONG-ul a creat un site pe care sunt adunate semnăturile.

ALA REVENCO, membru, AO ”Primăria Alternativă”: "Aceasta este o modalitate foarte necesară de a cere o schimbare a modului în care se administrează orașul. Prin denumirea însăși a acestui site este o modalitate de a demonstra atitudinea și comportamentul inadmisibil al primarului în raport cu cetățenii orașului. În petiție noi am sistematizat o mare parte din problemele, abuzurile și manipulările care se vehiculează în sursele de comunicare ale Primăriei."

Printre argumentele invocate de inițiatorii petiției este și „lipsa de transparență în activitatea primarului și a primăriei”. La aproape doi ani de la încheierea pandemiei, ședințele operative continuă să se desfășoare în format online, fără prezența presei. Autorii inițiativei mai invocă întârzierea cu cel puțin trei luni a prezentării proiectului bugetului pentru anul 2024, lipsa acțiunilor eficiente pentru sterilizarea câinilor fără stăpân, funcționarea proastă a subdiviziunilor responsabile de deszăpezire în condiții de iarnă, dar și organizarea concertelor, care promovează imaginea primarului și a oamenilor din partidul său.

Contactată pentru o reacție, consilierul edilului, Natalia Ixari, a declarat că Primăria nu comentează inițiativa ONG-ului și i-a acuzat pe membrii „Primăriei Alternative” că ar fi activiști ai PAS. Asta chiar dacă ONG-ul se declară unul apolitic. Din inițiativa proiectului fac parte caricaturistul Alex Buretz, fondatoarea Asociației „Părinți Solidari” Ala Revenco, activista civică pentru drepturile animalelor Anastasia Cozlovschi și specialistul în marketing Leo Ogariov. Pe pagina „Primăria Alternativă” , se precizează că pentru crearea site-ului a fost nevoie de 80 de euro, bani achitați „din donațiile pe Patreon”.

Opinia ta contează. Comentează!