Ruslan Marian a trăit o perioadă în Suedia. Acolo, împreună cu soția și cei doi copii ai lor, se deplasau cu bicicletele. Revenită în Republica Moldova, familia Marian s-a gândit (de ce nu?) să folosească și aici bicicletele. În primul rând, pentru a scăpa de ambuteiaje. Ruslan Marian face de acasă până la oficiu, unde este inginer programator, cam trei kilometri.

RUSLAN MARIAN, locuitor al orașului Chișinău: "E o provocare ca să ajungi.Întâlnesc foarte multe tot felul de crăpături în pavaj, găuri, trebuie să te ferești.E periculos în oraș de mers. Mergem pe trotuare deși e un pic ilegal, unde putem mergem pe carosabil."

În Chișinău, copiii soților Marian nu se mai deplasează cu bicicleta, cum o făceau în Suedia, atunci când se duceau la școală și nu doar. ”Nu este sigur”, spune Ruslan Marian.

RUSLAN MARIAN, locuitor al orașului Chișinău: "Ambuteiajele se creează și de acei părinți care își duc copiii la școli și la activități. Foarte mult ne-ar ușura viața la mulți părinți dacă ar fi niște piste, ar fi infrastructură sigură pentru copiii noștri să meargă, să fie independenți."

Împreună cu alte persoane care promovează transportul alternativ, Ruslan Marian a inițiat o campanie "biciclez cu treabă", prin care îi provoacă pe locuitorii orașului să se deplaseze la lucru, magazin sau unde mai au nevoie cu un alt mijloc decât mașina.

RUSLAN MARIAN, locuitor al orașului Chișinău: "Omul pe bicicletă nu intră în contact ca în troleibuz sau mașina te protejează, dar nu rezolvă problema ambuteiajului și a poluări aerului."

Provocarea îi privește în special pe diferiți factori de decizie, care sunt îndemnați să circule timp de o săptămână cu bicicleta.

RUSLAN MARIAN, locuitor al orașului Chișinău: "M-am gândit că aș vrea ca și autoritățile noastre, arhitecții care planifică străzile - trotuarele, consilieri municipali, primari, viceprimari poate și deputați, să încerce să meargă cu bicicleta, să vadă găuri scurgerile pluviale unde poți cădea uneori. M-am gândit că doar atunci când te pui în situația cuiva poți să înțelegi problemele și să vii cu soluții.Borduri, învelișul carosabil este în stare proastă, mașinile sunt parcate pe trotuare."

Unele autorități au acceptat provocarea #biciclezcutreabă și au postat pe internet fotografii și video. ”Săptămâna europeană a mobilităţii”, care se încheie mâine, 22 septembrie, este o iniţiativă a Comisiei Europene, prin care, în fiecare an, se încearcă găsirea unor soluţii inovatoare la problemele actuale de mobilitate urbană.