Belarus se vede constrânsă să-şi închidă frontierele cu Polonia şi Lituania
Externe 18 septembrie 2020, 15:30 | 726

Belarus se vede constrânsă să-şi închidă frontierele cu Polonia şi Lituania, a declarat ieri preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, care a anunţat de asemenea o întărire a controalelor la frontiera cu Ucraina. Parlamentul European a adoptat tot ieri o rezoluţie, prin care nu-l mai recunoaşte pe Lukaşenko drept preşedinte al Belarusului, începând cu data de 5 noiembrie, când acestuia îi expiră actualul mandat.

La un forum al femeilor desfăşurat joi la Minsk, Lukașenko le-a transmis popoarelor din cele trei ţări vecine să-și revadă politica în raport cu Belarusul.

Această declaraţie intervine în timp ce criza politică nu slăbeşte în fosta republică sovietică, confruntată cu o vastă mişcare de contestare populară după alegerile prezidenţiale din 9 august. Polonia şi Lituania au denunţat aceste alegeri, apreciindu-le drept fraudate, şi au primit mai mulţi opozanţi care au fugit de regimul de la Minsk.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei europene a anunţat că opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia este aşteptată luni la Bruxelles, unde se va întâlni cu miniştrii de externe din statele Uniunii Europene.

Ucraina şi Statele Unite au lansat joi exerciţii militare comune, la două zile după ce Rusia a început aplicaţii comune cu forţe belaruse, relatează Reuters. Exerciţiile "Rapid Trident 2020" se desfăşoară în vestul Ucrainei, implicând circa 4.000 de militari din zece ţări, a indicat Ambasada Statelor Unire din Kiev. Forţele ruse şi belaruse au început marţi exerciţiile în regiunea Brest, lângă graniţa Republicii Belarus cu Polonia. Exerciţiile cu nume de cod "Frăţia slavă", care ar urma să dureze până la 25 septembrie, sunt destinate luptei împotriva terorismului şi nu sunt îndreptate împotriva altor ţări, a relatat agenţia de presă Interfax, citând Ministerul rus al Apărării.

Agenţia de presă oficială Belta l-a citat miercuri pe liderul de la Minsk ca numind Ucraina şi Statele Unite printre ţările care ar fi organizat protestele în Belarus, scrie AGERPRES

Opinia ta contează. Comentează!