SUA au donat Republicii Moldova 13 ventilatoare de respirație asistată și alte dispozitive medicale
Social 21 septembrie 2021, 17:01 | 758

Statele Unite au donat Republicii Moldova 13 ventilatoare de respirație asistată și alte dispozitive medicale. 11 aparate vor rămâne la Institutul Mamei și Copilului, iar două vor fi duse la Spitalul Clinic Municipal de Copii din Bălți. Potrivit Ambasadei americane la Chișinău, donația a fost posibilă datorită programului de asistență umanitară și răspuns la dezastre al Comandamentului forțelor armate ale Statelor Unite în Europa.

LAURA HRUBY, reprezentantul Ambasadei SUA la Chișinău: "Am plăcerea de a fi astăzi aici pentru a dona acest echipament medical esențial spitalelor și cetățenilor Republicii Moldova. Cu aceste ventilatoare și ecografe vom salva vieți în lupta noastră împotriva pandemiei COVID-19."

SERGIU GLADUN, directorul Institutului Mamei și Copilului: "În cadrul Institutului Mamei și Copilului sunt cinci secții de reanimare. Dacă luăm în considerație și Clinica ”Emilian Coțaga”, atunci șase secții de reanimare. În fiecare secție de reanimare avem nevoie de așa aparate. De exemplu, la moment noi avem în secția de reanimare 57 de pacienți, copiii și gravide, lăuze, dintre care mulți sunt la respirație artificială."

Institutul Mamei și Copilului are acum doar 35 de aparate de ventilație artificială pentru copii. Potrivit lui Sergiu Gladun, micii pacienți, care ajung aici, au nevoie de mai mult.

SERGIU GLADUN, directorul Institutului Mamei și Copilului: "De exemplu, la moment în secția de reanimare a nou-născuților avem 21 de pacienți, toate aparatele de ventilație artificială sunt ocupate la moment și de aceea dacă se internează încă un copilaș care are nevoie de ventilație artificială noi nu vom face fașă, de aceea acest echipament a venit foarte la timp."

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: "Acest ajutor are o importanță deosebită fiindcă vine să acopere necesitatea acestor tipuri de echipamente pentru copii și nu este vorba doar de cazurile, care ar putea să existe și ne bucurăm că nu avem cazuri destul de grave de îmbolnăvire la copii. Ele vor fi utilizate în oricare alte stări critice pe care le întâlnesc copilașii noștri și defapt ei sunt transferați din majoritatea raioanelor în acest centru care este de nivel terțiar."

Potrivit ministrului Ala Nemerenco, în ultima perioadă a fost înregistrată o creștere bruscă a numărului de infectări cu noul coronavirus în rândul copiilor. Doar săptămâna trecută s-au îmbolnăvit 950 de copii. Doi dintre aceștia se află în stare gravă.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie