Continuă campania de colectare a banilor pentru restaurarea crucii de pe mormântul lui Alexandru Cristea
Social 4 decembrie 2020, 20:43 | 1662

Continuă campania de colectare a fondurilor pentru restaurarea crucii de pe mormântul preotului Alexandru Cristea, autorul liniei sonore a imnului Republicii Moldova ”Limba Noastră”. A fost colectată doar o parte din suma necesară - prea mică pentru a continua procesul de restabilire. Deși este o personalitate marcantă a neamului nostru, autoritățile spun că în buget nu sunt prevăzuți bani pentru a restaura crucea dispărută de pe mormântul lui Alexandru Cristea, dar și alte monumente funerare. În aceste condiții, miza sunt oamenii cu suflet mare, care vor să doneze bani.

IULIAN RUSANOVSCHI, reprezentant al Asociației Obștești ”Monumentum”: "S-au adunat sub 4 mii de lei, sumă care totuși ne-a permis să tăiem în laser conturul crucii."

VEACESLAV JIGLIȚCHI, sculptor: "A fost tăiat din poliuretan, ulterior va fi lipit din plastilină, după care forma va fi făcută din gips. În forma din gips se toarnă ceara este un proces tehnologic greuși să spunem așa, un proces costisitor. Se consumă multă energie electrică, materiale, sunt ore de lucru. Cele mai mari cheltuieli sunt la turnarea în bronz și prelucrare. Oamenii din țara noastră nu pot achita costul unei astfel de lucrări, din acest motiv noi venim în întâmpinare. Pentru modelare eu nu iau bani. Eu iubesc orașul meu și țara mea."

Pentru a finaliza lucrările, mai sunt necesare aproximativ 40 de mii de lei. Crucea originală a fost vandalizată.

IULIAN RUSANOVSCHI, președintele Asociației Obștești ”Monumentum”: "Într-un stat care se respectă, monumentul ar fi trebuit să fie restabilit a doua zi de către autoritățile centrale sau locale. Corect ar fi ca autoritățile să se implice dacă nu pot să o facă cel puțin să ia măsuri în vederea conservării monumentelor care reprezintă patrimoniu cultural. Eu am observat în perioada stării de urgență din acest cimitir au dispărut foarte multe morminte care reprezentau valoare istorică. Să vrea cineva să le reproducă nu poate."

Și asta pentru că autoritățile nu dețin un registru cu imaginile monumentelor, însoțite de o descriere a acestora, susține Iulian Rusanovschi. Totodată.

IULIAN RUSANOVSCHI, președintele Asociației Obștești ”Monumentum”: "În cazul mormintelor care după 100 de ani urmează a fi clasate, aceste opere să poată fi transmise unui muzeu, să fie format un lapidariu, care foarte ușor poate fi amenajat sub gardul cimitirului."

L-am întrebat pe secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Andrei Chistol, cum se implică ministerul în restaurarea monumentelor funerare, care au fost vandalizate sau care s-au distrus odată cu trecerea anilor.

ANDREI CHISTOL, secretar de stat pe domeniul culturii Ministerului Educației: "Nu avem competență de momentul respectiv, doar în cazul în care eleau statut de monument. Cimitirul din strada Armenească nu dispune de statut de monument protejat de stat. În bugetul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, din păcate, nu avem mijloace disponibile pentru astfel de activități de restaurare nu sunt prevăzute mijloace financiare în cazul respectiv, soluțiile de a încuraja donațiile și alte acțiuni filantropice, pentru a reabilita aceste monumente."

Și directoarea Combinatului Servicii Funerare ne-a spus că întreprinderea municipală nu poate finanța restaurarea, deoarece combinatul are atribuții limitate și anume, se ocupă de înhumări pe teritoriul Cimitirului din strada Armenească, pe care îl are în gestiune. Pe 13 decembrie se împlinesc 130 de ani de la nașterea lui Alexandru Cristea, preot, dirijor de cor, compozitor, rămas în istorie datorită melodiei pe care a compus-o pentru versurile scrise de Alexei Mateevici, „Limba noastră”. Toți cei care vor să-i cinstească memoria pot dona bani în contul Asociației Obștești ”Monumentum”, afișat pe ecran.

Opinia ta contează. Comentează!