Doar 1% dintre locuitorii Chișinăului sortează deșeurile, spun specialiștii
Social 22 noiembrie 2019, 22:13 | 2721

„Viata” unui vas de plastic nu se opreste si nici nu ar trebui sa se opreasca atunci cand este aruncat la cosul de gunoi, spun specialistii. Astfel, daca vom sorta deseurile cum se cuvine, acestea vor putea fi reciclate mai usor. Cum se face acest lucru la o statie de sortare din Colonita, vedeti in cele ce urmeaza.

La stația din Colonița, zilnic sunt aduse 500-600 de tone de deșeuri mixte doar din municipiul Chișinău. După sortare, 60 la sută dintre resturi sunt transportate la Țânțăreni, unde sunt îngropate.

Mai apoi, 12 la sută din deșeurile plastice sunt livrate la o stație de reciclare din satul Peresecina, raionul Orhei, unde sunt făcute granule, iar ulterior din ele se fabrică țevi de canalizare sau containere pentru produse cosmetice. Plasticul ce nu poate fi reciclat este trimis la întreprinderi de specialitate din Ucraina și în câteva state din Uniunea Europeană, printre care România, Polonia și Austria.

Având în vedere că, în medie, fiecare locuitor al planetei produce câteva tone de deșeuri menajere pe an, reciclarea devine o parte importantă a unei atitudini responsabile față de mediu, spun ecologiștii. Un exemplu este Suedia, unde aproape tot gunoiul este reutilizat într-un fel sau altul. Moldova este încă departe de acești indicatori, dat, totuși, în țara noastră există multe oportunități pentru eliminarea corectă a gunoiului. Iată cum are loc sortarea și reciclarea deșeurilor la noi.

Am ieșit în stradă să întrebăm locuitorii Chișinăului dacă sortează deșeurile sau nu. Iată ce răspunsuri am primit.

Reciclarea reprezintă operațiunea de valorificare a deșeurilor, prin care acestea sunt transformate în produse, materiale sau substanțe noi pentru a-și îndeplini funcția lor inițială sau pentru alte scopuri. Prin colectarea separată a deșeurilor reducem cantitățile de resturi care ajung la depozit, economisim materie primă, energie, bani și timp, protejăm pădurile și aerul curat, reducem poluarea și câștigăm spațiu de depozitare. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie