După izbucnirea pandemiei de COVID-19, au apărut mai multe știri false
Social 21 mai 2020, 23:15 | 1887

Pe măsură ce pandemia de coronavirus a devenit o problemă a întregii lumi, au apărut diverse teorii ale consiprației, știri false și dezinformări, inclusiv în mediul online. Aceste subiecte nu i-au ocolit nici pe concetățenii noștri, arată rezultatele unui studiu sociologic realizat de compania CBS Research la comanda Asociației WatchDog.md. Ce spun oamenii de rând despre toate acestea a aflat și colegul meu Călin Jucovschi.

Pandemia de COVID-19 a provocat o serie de știri false și teorii ale consiprației, în care autorii acestora l-au implcat și pe miliardarul american Bill Gates, iar oamenii de rând sunt speriați că prin vaccinul contra virusului, care nici nu există deocamdată, li s-ar putea introduce un cip. Locuitorii Chișinăului, cu care am discutat, ne-au spus că aceste informații false au scopul de a destabiliza societatea.

Unii cred însă în teoriile conspiraționiste.

Potrivit unui studiu realizat de compania CBS Research la comanda Asociației WatchDog.md, gradul de percepție a falsurilor legate de COVID-19 ține foarte mult de responsabilitatea comununicării, eficienţa și calitatea ei în această perioadă de criză, inclusiv din partea autorităților. Peste 31 la sută dintre participanții la sondaj au spus că nu cred că noul tip de coronavirus a fost creat într-un laborator. Iar afirmaţia că acest tip de coronavirus a fost creat de oamenii bogaţi pentru vaccinarea populaţiei este împărtășită de peste 37 la sută dintre intervievați, pe când 34 la sută au afirmat că nu este adevărat. Potrivit reprezentanților Asociației WatchDog.md, aceste falsuri trebuie combătute urgent.

La cercetarea sociologică au participat 1.003 persoane care au peste 18 ani. Sondajul a fost realizat telefonic, în perioada 5-11 mai. 

Opinia ta contează. Comentează!