Seceta din acest an a redus considerabil recolta de struguri
Social 16 septembrie 2020, 11:45 | 2796

Lipsa zăpezii și a precipitațiior din acest an a redus considerabil recolta de struguri. Viticultorii vorbesc despre o scădere de aproximativ 50 la sută. Chiar și în aceste condiții, prețurile de comercializare sunt foarte mici, se plâng unii dintre ei, care spun că nu vor reuși să-și acopere nici măcar cheltuielile.

ADRIAN PRODAN, reporter Jurnal TV: "Plantația de viță-de-vie se întinde pe o suprafață de aproximativ 18 hectare. O parte din struguri va fi lăsată pe deal până la sfârșitul lunii octombrie, iar cealaltă este deja culeasă, pusă în lăzi sau dusă la fabrică."

CRISTINA OLĂRESCU, viticultor din satul Gura Galbenei, raionul Cimișlia: "Deși vedem struguri frumoși, ei sunt ușori. Vorbim despre lipsa apei...Dacă în mediu ar fi trebuit să fie cam 11 tone la hectar, apoi, anul acesta credem că va fi vreo 14 - 15 tone la două hectare...Asta ar fi în jumătate...- Care este cauza? - Lipsa ploii, apă nu este. Acest lucru a fost evident încă din luna februarie. Vița-de-vie nu avea umiditate."

Soiurile tehnice ajung la fabrica de vinuri, însă prețul oferit este prea mic.

CRISTINA OLĂRESCU, viticultor din satul Gura Galbenei, raionul Cimișlia: "Aproximativ cu cât este luat la fabrică? - Soiurile albe au un preț dublu, iar celelalte în jur de 4 - 4,50 lei, unde este calitate."

Și struguri de masă s-au făcut puțini în acest an. Recolta a scăzut, la fel, la jumătate.

CRISTINA OLĂRESCU, viticultor din satul Gura Galbenei, raionul Cimișlia: "Acum suntem pe o plantație de soi de masă Moldova. La fel este puțin din cauza lipsei de apă. După cum vedem avem strugurii mici, bobița foarte măruntă. În fiecare noapte încercăm să o udăm cu apă curată ca să fie plină și cun un aspect mai frumos...O să încercăm și anul acesta să o punem la frigider, dar dacă nu vom avea export, nu știm ce vom face...- La ce preț vă așteptați? - Un minim 10 lei."

Din totalul de 18 hectare de plantație de viță - de - vie, deținute de Cristina Olărescu, aproximativ opt hectare sunt cu struguri de masă, iar restul cu struguri destinați pentru vin.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie