Ministerul Sănătății îndeamnă spitalele să păstreze temperatura de 19 grade în încăperi și să deconecteze apa caldă
Social 26 ianuarie 2022, 20:30 | 1125

Managerii de spital sunt rugați să păstreze în clădiri o temperatură de 19 grade, cel mult, și să deconecteze apa caldă. Recomandarea vine din partea Ministerului Sănătății în contextul crizei energetice. Unii directori de spital ne-au declarat că vor face întocmai, dar alții afirmă că aceste lucruri sunt imposibile.

Ministerul Sănătății a primit de la Ministerul Infrastructurii o listă de acțiuni în contextul măsurilor de eficientizare a consumului de energie în cadrul instituțiilor publice. Drept reacție, Ministerul Sănătății cere instituțiilor medicale să economisească resursele energetice. Spre exemplu, să includă monitorizarea consumului sau instalarea unui termostat electronic. Potrivit autorității, directorii de spital trebuie să regleze temperatura în interior în funcție de confortul dorit, ținând cont că peste 19 grade Celsius, fiecare grad în plus poate să însemne o creștere a consumului de combustibil cu circa 5-8%. Soluția este de a opri încălzirea centrală a apei și de a furniza bucătăriilor apă fierbinte prin încălzitoare instantanee complet electronice.

Unii directori de instituție din Chișinău au declarat că nu-și pot permite urmarea sfaturilor întocmai.

SERGIU GLADUN director Institutul Mamei și Copilului: "Îmi pare că noi nu o să facem pentru că acum e perioada rece a anului și e în pediatrie e greu de făcut acest lucru. În săli de operații și săli de naștere avem nevoie de apă caldă. MUSCA 00:44-00:58 Noi am dat indicații verbale, să fie mai atenți șefii de secție pentru a economisi energia electrică. Unde nu este nevoie, să nu ardă lumina."

În clinica ”Emilian Coțaga”, de exemplu, apă caldă periodic nu este la etajul trei, s-a plâns un pacient într-un mesaj adresat postului nostru. Responsabilii dau vina însă pe lucrările de reparație ce au loc în instituție.

VASILE TOMUZ director adjunct Clinica "Emilian Coțaga": "Nici nu pot să las copiii fără apă caldă și cele necesare. Nu pot să mă pronunț."

În alte localități au acceptat recomandările venite de la Chișinău. Directorul spitalului din Ungheni susține că a fost uimit să vadă o factură cu peste 300 de mii de lei pentru consumul de gaze, în decembrie, astfel că încearcă să economisească.

VLADIMIR POPOVICI director Spitalul raional Ungheni: "Apa caldă am lăsat-o că nu putem altfel, dar temperatura un pic mai mică am făcut-o. Am fost aseară prin saloane personal și parcă e binișor. Nu s-a plâns nimeni că e frig."

Vladimir Popovici ne-a spus că va fi nevoit să amâne unele achiziții costisitoare de echipamente sau reparația mult-așteptată a drumului pe teritoriul spitalului.

VLADIMIR POPOVICI director Spitalul raional Ungheni: "O să fie mai mult, o să ne străduim să facem economii din altă parte ca să putem ieși din iarnă. -Economie din altă parte... de unde? -Poate nu o să mai facem cumpărăturile pe care le făceam, amenajări planificate pentru tot anul."

În același timp, directorii mai multor instituții medicale ne-au spus că analizează posibilitatea încălzirii spitalelor cu peleți sau din resurse mai ieftine. Anterior, o circulară asemănătoare a fost emisă de Ministerul Educației și în adresa instituțiilor de învățământ.

Opinia ta contează. Comentează!