Aleksei Navalnîi a fost externat din spitalul berlinez Charite
Externe 23 septembrie 2020, 17:14 | 761

Aleksei Navalnîi a fost externat astăzi, după 24 de zile la terapie intensivă, din spitalul berlinez Charite. ”Starea pacientului s-a îmbunătăţit suficient”, a indicat clinica Charite într-un comunicat. “În ceea ce priveşte întoarcerea sa la Moscova, el este liber, ca orice cetăţean rus, să o facă în orice moment”, a reacționat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, citat de agenţiile ruse de presă.

Medicii cred că recuperarea lui Navalnîi este posibilă. ”Cu toate acestea, este încă prematur să se evalueze efectele potenţiale pe termen lung ale otrăvirii sale grave”, se menţionează în comunicatul clinicii germane.

Berlinul a afirmat că teste efectuate în Germania, în Franţa şi în Suedia au stabilit că Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din familia Noviciok, iar Occidentul a cerut explicaţii Rusiei. „Nu vom tolera utilizarea armelor chimice în Europa, în Rusia sau în Siria”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron în prima zi a celei de-a 75-a Adunări Generale a ONU, pe 22 septembrie, vorbind într-un mesaj video la scurt timp după discursul președintelui rus Vladimir Putin. Emanuel Macron nu a explicat ce s-ar putea întreprinde dacă Rusia nu va oferi explicațiile satisfăcătoare solicitate.

Moscova susţine că încă nu a văzut probe ale vreunui delict în cazul îmbolnăvirii lui Navalnîi şi a refuzat să deschidă o anchetă până în prezent, declanşând doar o investigaţie preliminară. Kremlinul neagă orice implicare.

Alexei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, s-a îmbolnăvit grav la bordul unui zbor de la Tomsk cu destinația Moscova, la 20 august, unde își desfășura cea mai recentă investigație privind marea corupție. Medicii germani spun că agentul neurotoxic de tip Noviciok a fost găsit atât în corpul său, cât și pe pielea sa. Oficialii ruși au negat orice rol în incident și au pus la îndoială concluziile oficialilor germani și declarațiile lor. Vladimir Putin a calificat luni drept 'neîntemeiate' şi 'fără fundament' acuzaţiile formulate împotriva Rusiei în cazul Navalnîi, în cursul convorbirii telefonice avute cu Emmanuel Macron, notează EFE.

Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care condamnă acțiunile Rusiei împotriva opozantului rus și care menționează că tentativa de asasinare a lui Alexei Navalnîi cu novicioc „face parte dintr-un efort sistematic de reducere la tăcere a vocilor disidente".

Opinia ta contează. Comentează!