Cei aproape 1000 de studenți ai Universității de Medicină și Farmacie au promis să își dedice viața în slujba pacienților
Social 11 iunie 2021, 20:56 | 1754

O mie de absolvenți ai Universității de Medicină și Farmacie au promis să fie mereu în slujba pacienților. După șase ani de studii, nopți nedormite și zile intense, tinerii au depus jurământul lui Hipocrates. Unii sunt hotărâți să studieze în continuare. Alții, vor îmbrăca halatul alb și vor merge să salveze vieți.

Indiferent de limba în care au studiat medicina, jurământul lui Hipocrates are același sens. Sănătatea omului este legea lor supremă.

Cei șase ani de studii au fost complicați, dar deosebiți, spun proaspeții absolvenți.

Unii tineri sunt deciși să plece peste hotare, acolo unde salariul este mai atractiv, explică absolvenții.

Profesorii i-au îndemnat pe tinerii să rămână aici, să nu plece în străinătate, pentru că sistemul medical are nevoie de specialiști.

EMIL CEBAN, rector USMF ”Nicolae Testemițanu”: "Astăzi, practic, Republica Moldova are sate în care nu sunt medici. Avem nevoie de toți medicii. De stomatologi... Nu mai avem în școli, în grădinițe. Avem nevoie de toți cei care finisează, și aceștia tot ar fi puțini."

MARCEL ABRAȘ, prorector pentru activitate socială, USMF ”Nicolae Testemițanu”: "- Care este motivația lor să rămână din ceea ce ați discutat cu studenții? - Eu am rămas și colegii mei tot au rămas și pe ei tot îi sfătuim să rămână, pentru că populația din Republica Moldova are nevoie de medici și patologiile sunt prezente și în Republica Moldova și peste hotarele ei, de aceea, eu propun să îi tratăm pe ai noștri de acasă."

Acest tânăr din Israel a venit la Chișinău să învețe medicină, acum șase ani. Își dorește să devină medic pediatru, doar că la el în țară.

Printre absolvenții Universității de Medicină este și colega noastră, Maria Marian.

MARIA MARIAN, prezentatoare TV: "Este un vis, este o parte din viața mea, este viața mea. Televiziunea este prima mea casă, medicina este a doua mea familie. Doar atunci când iubești oamenii și sănătatea lor, doar atunci te gândești că ești potrivit pentru a face medicină, pentru a deveni doctor."

În acest an, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” au absolvit-o 990 de studenți. 550 sunt din Republica Moldova, iar 440 - din străinătate. Cei mai mulți sunt din Israel, fiind urmați de cei India, Ucraina și Turcia. În acest an au absolvit și primii specialiști în optometrie, care se vor ocupa de măsurarea și corectarea vederii.

Opinia ta contează. Comentează!